«Найшла коса…»

Точка зору

Правильно кажуть, що в політиці немає вічних друзів або ворогів, а є інтереси. Пам’ятаєте, як 4 грудня 2007 року Арсеній Яценюк став спікером? Тоді Юлія Володимирівна однією з перших віддала за нього свій голос. А перед тим, як опустити бюлетень до урни для голосування, кожний нардеп показує його Турчинову і Тимошенко. Задля забезпечення 227 голосів до парламенту з реанімації привезли хворого нунсівця Івана Сподаренка і нечастого гостя в приміщенні на Грушевського, одного з найбагатших людей України, бютівця Костянтина Жеваго. Фактично Тимошенко тоді зробила Яценюка спікером. І він їй віддячив — його голос став 226 за її прем’єрство. Коли в листопаді 2008-го голосами ЄЦ Яценюка відправили у відставку, Тимошенко завила про зраду і знищення демократичних сил у парламенті… Але в січні 2009 року від міцного партнерства не залишилося й сліду. Змінився навіть тон. Тепер Тимошенко називає Яценюка «цей молодий депутат».

Днями на «5 каналі» Юлія Володимирівна заявила, що «в кулуарах (!!! — Ред.) Верховної Ради всі пов’язують пана Яценюка з паном Фірташем, і всі кажуть, що Фірташ фінансує цей новий молодий проект». Варто зазначити, такі розмови дійсно ведуться. Мовляв, після стратегічної поразки на газовому фронті Фірташ буде вимушений диверсифікувати свої політичні ризики і піти шляхом підтримки цілої низки нових партійних проектів.

Примітно, що екс-спікер жодним чином не відреагував на випад Тимошенко. «День» спробував зв’язатися з Арсенієм Петровичем через його прес-секретаря Андрія Жигуліна. Нам пояснили, що Яценюк на зустрічі. Зустріч виявилася нескінченною. Триває досі…

Проте в оточенні Арсенія Яценюка спростовують заяви прем’єра, що його фінансує співвласник «РосУкрЕнерго». Політолог Кость Бондаренко, який деякий час консультував екс-спікера, переконаний, що Тимошенко вважає Яценюка своїм конкурентом і «хоче збити його на зльоті».

— Більше того, в оточенні Юлії Тимошенко бояться, що на якомусь етапі Ющенко може, умовно кажучи, призначити Яценюка своїм наступником. Є в них такі побоювання. Саме тому потрібно замазати Яценюка в якісь справи. І оскільки зараз прізвище Фірташа стало ніби загальним ім’ям, то вирішили приклеїти до нього Яценюка. Насправді, немає жодного зв’язку між Фірташем та Яценюком, окрім міста Чернівці, звідки вони обидва родом, — пояснив політолог у розмові з «Днем».

Хоча, якщо замислитися: а що такого страшного трапиться, навіть якщо Фірташ дасть Яценюку грошей на виборчу кампанію? Слава Богу, що не ФСБ, ЦРУ або Моссад. Чим, власне, Фірташ гірший за того самого Жеваго, Губського або Фельдмана? За великим рахунком, у всіх наших олігархів рильце в пушку.

Насправді, для Яценюка співробітництво з Фірташем було б більш ніж вигідним. Воно може надати йому необхідний фінансовий, організаційний та медійний ресурс («Інтер»), якого немає і, швидше за все, не буде у випадку його самостійної участі у виборах. До того ж їх ріднить і регіональне походження (про що, до речі, згадав Кость Бондаренко). Як відомо, Яценюк народився в Чернівцях, а Фірташ у цьому місті керував фірмою «КМІЛ» і там почалося його входження у великий бізнес.

Ще один цікавий момент: наскільки реальна операція «наступник» по-українськи? Швидше за все, це лише домисли. Навпаки, зараз Ющенко робить усе, щоб закріпитися і показати, що є ще порох у порохівницях. Більше того, протекція непопулярного Президента з рейтингом 3,4% може лише зашкодити Яценюку. До речі, за даними «ФОМ-Украина», наприкінці листопада Арсеній Петрович посів третє місце в президентському рейтингу (6,6%).

Чи може Яценюк скласти конкуренцію Тимошенко? Думки експертів з цього питання розділилися. Одні переконані, що ні. Мовляв, «шістка» не може конкурувати з «двадцяткою». Не по Савці свитка. Інші вважають, що Яценюк має добрі шанси. Він освічений, інтелектуальний, харизматичний. Щоправда, його кричуща успішність може викликати й певне роздратування в потенційного електорату. Але головне: важкоатлети української політики — Тимошенко та Янукович — багатьом уже неабияк набридли. У суспільстві є попит на нових лідерів. Може, тому Юлія Володимирівна так нервує.

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢