Обама дивує

Точка зору

Великі надії, які покладаються на президентство Обами, переважно є сприятливим сигналом, оскільки вони слугують нагадуванням про те, що антиамериканські настрої, такі очевидні в усьому світі, можуть — і мають — змінитися.

Проте для самого Обами подібні очікування можуть виявитися проблематичними, бо йому буде складно — і в деяких випадках неможливо — здійснити все, що від нього очікується. Цієї весни ще не передбачається утворення Палестинської держави; так само як найближчим часом не можна очікувати укладення якого-небудь пакту про глобальну зміну клімату, або нової торгової угоди; або того, що бідності, або геноциду, або хворобам буде покладено край.

Окрім такого очевидного факту, як те, що на великі досягнення потрібні час і зусилля, для цього існує ще кілька причин. Перед новим президентом стоять виняткові перешкоди — перешкоди, у зв’язку з якими й іншим країнам буде необхідно докласти набагато серйозніших зусиль для того, аби стабільність і процвітання стали нормою, а не винятком.

Найбільш очевидні перешкоди кореняться у стані американської економіки. Лише за останні чотири місяці було втрачено два мільйони робочих місць. Житловий ринок продовжує розвалюватися. ВВП в Америці скорочується з небаченою швидкістю.

В результаті Обама не матиме іншого виходу, крім як витратити левову частку свого часу й уваги на відродження економіки. Його успіх саме в цій галузі зіграє вирішальну роль у тому, як буде сприйнята його адміністрація. Обама й сам визнає, що йому доведеться відкласти виконання деяких інших передвиборчих обіцянок.

Наступною перешкодою є численні кризи, з якими зіткнеться новий президент. Ізраїльтяни та палестинці ведуть малу війну. Ситуація в Іраку поліпшується, але аж ніяк не є стабільною. Обамі, можливо, доведеться зробити вибір між нападом на ядерні установки Ірану й життям з Іраном, здатним створити ядерну зброю за кілька тижнів. Уряд Афганістану втрачає позиції у війні з Талібаном, що відродився. Пакистан, який має у своєму розпорядженні десятки арсеналів ядерної зброї і є гніздом найнебезпечніших терористів у світі, може стати державою, що не відбудеться, як і Північна Корея, також оснащена ядерною зброєю. Багато цих складнощів є не стільки проблемами, які вимагають негайного рішення, скільки обставинами, які необхідно продовжувати контролювати.

Третя перешкода представлена тенденціями в міжнародній системі. Епоха американського уніполяризму минула. Обама успадкує світ, у якому розподіл впливу в усіх його формах — військовий, економічний, дипломатичний і культурний — здійснюється набагато ширше, ніж будь-коли до цього. Це означає, що йому доведеться мати справу з великою кількістю загроз, слабкостей і незалежних діячів, котрі не бажають підкорятися волі Америки.

Тому за відсутності активного сприяння інших країн Америці буде складно домогтися результатів на світовій сцені — й Обамі отримати який-небудь шанс на те, що всі покладені на нього очікування будуть виправдані. Й оскільки метою Обами буде виконання щонайменше частини передвиборчих обіцянок, іншим країнам слід бути готовими до прохань Америки — і тиску з її боку — про те, щоб вони діяли на боці Америки, а не проти неї, або не сиділи склавши руки.

Китай виявиться під тиском вимог щодо переоцінки своєї валюти (яка наразі утримується на неприродно низькому рівні), для того, щоб китайський експорт став дорожчим, а китайський імпорт з інших країн (включаючи США) — дешевшим. Окрім того, від Китаю й інших країн, що розвиваються, вимагається зробити свій внесок у скорочення викиду вуглеводню та зниження швидкості глобальної зміни клімату.

Країни Європи повинні бути готові до закликів США до великих зусиль на подолання загрози безпеці в Афганістані. На карту поставлено релевантність існування НАТО у світі, де основна загроза безпеки Європи знаходиться поза зоною дії договору НАТО.

Найрізноманітніші країни опиняться перед вимогою зробити свій внесок у подолання перешкод на шляху до нової глобальної торгової угоди. Тарифним і нетарифним бар’єрам доведеться зникнути. Від багатих країн очікуватиметься скорочення субсидій, і бідним країнам буде необхідно відкрити свої ринки.

Арабські лідери, що критикують США за ймовірні недоліки політики США на Близькому Сході, у свою чергу будуть поставлені перед питанням: наскільки краще вони самі підготовлені підтримати уряд Іраку. По закінченню битв між Ізраїлем і ХАМАСом неодмінно постане питання про те, які дії зроблять арабські держави для посилення помірного керівництва Палестини та відновлення миру з Ізраїлем.

Росії та Китаю слід чекати величезного тиску з боку Обами, який домагатиметься від них активніших дій відносно Ірану й зупинки процесу збагачення урану. Це включатиме в себе заклики до серйозніших політичних і економічних санкцій, і, можливо, навіть підтримку на користь обмеженого застосування військової сили для зміцнення цих санкцій.

Це довгий список і його легко можна продовжити. Світ був часто незадоволений діями Джорджа Буша, зважаючи як на зміст, так і на стиль його зовнішньої політики. Зараз іншим країнам потрібно усвідомити, що єдиною альтернативою самостійним діям Америки або її відходу зі світової сцени, є дійсне дотримання принципу багатосторонніх відносин. З їхнього боку це вимагатиме готовності й здатності виділити ресурси на боротьбу з наростаючими труднощами. Обама, скоріш за все, буде більш дипломатичним, аніж його попередник, але водночас і вимогливішим.

Новини

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢