Пишiть листи!

Точка зору

Учорашній день мав початися з засідання Кабміну, на якому, за деякими здогадами, могла відбутися ротація у складі уряду. Як передбачали експерти, без роботи могли залишитися нинішні голови Мін’юсту, МНС, Мінфіну, Мінекономіки, Мінприроди та Мінтрансу. Та цього не сталося. Всіх їх (тимчасово — ?) врятував від звільнення документ, що якимсь чином просочився в інтернет і називається доповідною запискою міністра фінансів Віктора Пинзеника на ім’я прем’єр-міністра й інших членів уряду. Прес-служба уряду відразу ж від імені міністра оприлюднила спростування. Однак, виявляється, у Кабміні не сподобався його оригінал, із яким можна ознайомитися на сайті міністерства, і його відредагували. Ось що сказав Пинзеник: «Я не знайомий із публікацією в інтернеті. Міністр фінансів пише багато доповідних записок уряду. Вони не призначені для публічного обговорення. Матеріали, які підлягають публічному обговоренню, розміщуються на сайті Міністерства фінансів України. Факт учорашньої публікації я розцінюю як провокацію». А ось як буцімто описали, за його словами, ситуацію урядові служби: «Міністр фінансів України не пише жодних таємних доповідних записок уряду. Факт учорашньої публікації у деяких ЗМІ «таємної доповіді» я розцінюю як фальсифіковану провокацію». Це, як кажуть, не вимагає коментарів — усе зрозуміло. (До речі, опублікований в інтернеті сканований документ не має жодних грифів на кшталт «для службового користування» або «секретний»).

І, попри рекомендацію прес-служби уряду засобам масової інформації зняти матеріали, які стосуються «секретної доповіді», що не можна розглядати інакше, крім як антиконституційну спробу відродження цензури, ми вважаємо, що читачі мають право знати правду і ясно бачити свої перспективи.

Згодні, правда буває гіркою. І за це комусь треба відповідати. Та в умовах кризи без цих ліків економіці не обійтися. І навпаки, годувати країну солодкими, але некорисними пілюлями не можна й навіть злочинно, оскільки ситуація лише погіршиться, якщо це, звісно, ще можливо. Єдине, що радує: у діючому уряді знайшлася людина, яка наважилася перервати потік брехні. І це, схоже, доволі вірогідна версія описаної колізії, позаяк на сьогоднішньому засіданні уряду Віктора Михайловича не було (як сказав перший віце-прем’єр Олександр Турчинов, міністр на лікарняному, а за даними УНІАН, — він приходив а потім пішов разом з охороною, послугами якої останнім часом користується.

Про що ж ідеться у крамольній записці, яку прем’єр-міністр нібито заборонила поширювати навіть серед членів уряду?

Її автор стверджує, що ситуація в Україні «найгірша в світі», «Третина промисловості зникла! Таких масштабів скорочення промислового виробництва ще не було за всі роки незалежності України». І всі ці твердження супроводжуються графіками й діаграмами, що наочно підтверджують зроблені висновки. Записка стверджує: «Ми ввійшли у надзвичайно глибоку та серйозну кризу» — і роз’яснює, що 14,4% спаду ВВП у листопаді 2008 року — це реальна база нашого відліку і стану економіки. Невже це для Тимошенко настільки надзвичайна новина, яку треба ховати від громадськості?

Втім, із точки зору кандидата на найвищу в країні посаду такі «схованки», звісно, виправдані. Автор записки зазначає, що передбачених у бюджеті на 2009 рік темпів зростання ВВП досягнути неможливо. А ось інфляція 9,5% цілком можлива, «якщо тільки не буде ввімкнено друкарський станок НБУ. А ризик для цього з’явився. І дуже серйозний». Профінансувати дефіцитний бюджет країни, на думку автора, можна лише за допомогою грошової емісії, однак тоді не втримати курс долара (наслідки для банківської системи очевидні), країна повернеться до інфляції початку 90-х років із надзвичайно болісним і тривалим процесом виходу з цього стану. Відчувається, що автор не схвалює показників держбюджету-2009, і, як стверджують, підпису міністра під ним, дійсно, немає, та й у парламенті бюджет презентував не міністр, як це у нас заведено, а голова уряду.

Далі зазначається, що все більше життєво важливих для країни систем балансують на межі можливого, й це дуже швидко може обернутися втратою рівноваги та неконтрольованістю ситуації. І так далі й тому подібне, включаючи аналіз нереальних показників бюджету і реального стану пенсійного фонду на 24 сторінках зареєстрованого у мінфінівській канцелярії тексту за підписом міністра.

Чи треба ставити під сумнів її автентичність? Здається, якби текст писав провокатор-фальсифікатор, він закінчив би його на критичній ноті. Але ліберал Пинзеник обов’язково запропонував би також і позитивну програму, що складається з непопулярних заходів, на які буде дуже важко піти всім трьом кандидатам у Президенти країни. Саме так і вчинив автор записки. Він виступає проти додаткових податків, пропонує всіляко скорочувати бюджетні витрати, субсидувати з бюджету не всіх, а тільки бідних, ліквідувати розділення пенсіонерів на «сорти», не боїться обмежити прибуток працюючих пенсіонерів, як це було за радянських часів, і ввести диференційовану, залежно від прибутків, плату за житлово-комунальні послуги та газ. Словом, автор записки, ким би він не був, не працює на публіку, а бере на себе нехай і невдячний, але необхідий клопіт — виводити країну з кризи.

Що може протипоставити цьому керівництво уряду? Зрозуміло, що воно не терпітиме дисидентів у своєму складі. Але якщо цитовану доповідну дійсно написав Пинзеник, то її публікація та подальше спростування від уряду видають йому певну, хоч і тимчасову, індульгенцію. Бо негайне вигнання — це визнання його автором незаконно засекреченої доповідної, а себе — брехунами. Зрештою, можна не сумніватися: в уряді Віктора Михайловича все ж надовго не залишать. Не виключено, що його також зарахують до «команди Фірташа» (Дмитро Фірташ, один із власників «РосУкрЕнерго». — Авт.), як і іншого «дисидента», який зазнав днями атаки з боку прем’єр-міністра — тепер уже екс-головного митника Валерія Хорошковського. Напередодні він наважився дати вельми цікаву характеристику нашому прем’єру: «Всі люди для неї є ресурсом для споживання. Доки ти потрібний — тебе обціловуватимуть. У ту саму мить, коли ти почав заважати, — тебе готові затоптати». Добре Хорошковському. Від праведного гніву його врятував Президент, призначивши першим заступником глави СБУ. Так, цікаве рішення. А куди тепер іти Пинзенику? «День» спробував дізнатися про його плани, але телефон у квартирі хворого міністра мовчав.

Новини

24 Грудня 2023

Криворізький залізорудний комбінат знизив виробництво аглоруди на 26,1%

ДТЕК розглядає можливість будівництва міні-АЕС на заміну ТЕС

Загальні інвестиції в інфраструктуру дунайських портів вже склали близько 100 млн дол

В Україні зареєстрували три нових індустріальних парки

Світова виплавка чавуну зросла на 0,1%

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

ВСІ НОВИНИ ⇢