Іноземні банки підтримають українських "дочок"

Точка зору

Наступного тижня НБУ прийме рішення, які банки треба рекапіталізувати. Далі уряд буде вирішувати, чи зацікавлений він у цьому. Якщо так, він буде випускати цінні папери, а ми будемо викуповувати

Більшість іноземних банкірів таки погоджуються збільшити капітал своїх дочірніх банків в Україні. Про це повідомив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов за підсумками попередніх переговорів з власниками цих установ.

"За неповний січень більша частина з 711 мільйонів доларів, що надійшли, – це інвестиції від материнських банків на підтримання дочірніх", – сказав він, і додав, що переговори будуть продовжуватись до кінця тижня.

За даними Шаповалова, діагностичне обстеження 17-ти найбільших банків, які контролюють 66% активів банківської системи, наближається до закінчення. Наступного тижня правління НБУ заслухає доповідь за результатами обстеження. Після цього воно продовжиться на другу групу банків, які контролюють ще приблизно 22% активів системи.

"За попередніми даними, далеко не все так погано, як прогнозувалося. По деяких банках навіть підтверджений капітал в повному обсязі. Більш детальна інформація буде вже в найближчий час. Але треба зазначити, що в нас ще не збанкрутував жоден банк, тоді як в Штатах вже є декілька таких випадків", – підкреслив перший заступник голови НБУ.

За його словами, капітал банків не зазнав різкого падіння ще за однієї причини. Ще в жовтні минулого року НБУ дозволив не погіршувати клас позичальника, якщо йому до жовтня 2009 року пролонгований кредит. За стандартною процедурою, за таких обставин клас позичальника погіршується, і банк повинен значно зменшити свій капітал – у деяких випадках, майже на всю суму позики.

"Якщо банк прийме рішення про пролонгацію, ми не будемо вимагати пониження класу позичальника", – пояснив Шаповалов.

Крім того, підкреслив він, майже 30% пасивів українських банків складають залучені кошти. Але поки що вони витримують темпи виплат за зовнішніми зобов'язаннями. За неповний січень за кордон були переведені 1536 мільйонів доларів за запозиченнями.

"Поки що банки не кредитують, і працюють в режимі повернення кредитів. За січень кредити економіці зменшилися на 1,9%", – додав Шаповалов.

Він зазначив, що банки з іноземним капіталом контролюють приблизно 60% капіталу системи. Ще 11% – це два державні банки. Інші 29% є потенційними претендентами на рекапіталізацію з боку уряду. По ним НБУ буде вносити пропозиції Кабмінові.

"Після розгляду питання наступного тижня правління прийме рішення, які банки треба рекапіталізувати. Далі уряд буде вирішувати, чи зацікавлений він у цьому. Якщо так, він буде випускати цінні папери, а ми будемо викуповувати", – підкреслив Шаповалов.

Він не зміг сказати, яку суму уряд може спрямувати на підтримання банків. З одного боку, в бюджеті на ці потреби зазначені 44 мільярди гривень. Більш того, підкреслив Шаповалов, є домовленість з МВФ, що ці гроші не будуть враховані в складі дефіциту.

"З іншого, Фонд виставляє нам маяки по монетарній базі і резервам. А вони розраховані на підставі прогнозу зростання ВВП на 0,4% та інфляції 9,5%. Ці прогнози не є реальними. Треба буде сідати та змінювати їх на більш справедливі. Краще сказати людям правду. Багато років ми плануємо інфляцію 9,5%, а отримуємо 16%, 20%", – сказав перший заступник голови НБУ.

Нагадаємо, два дні тому прем'єр-міністр Юлія Тимошенко на нараді з будівництва повідомила, що одним із джерел фінансування будівництва стане рекапіталізація банків. Вона зазначила, що уряд має намір збільшити статутні капітали комерційних банків.

"Зараз, уряд разом з комерційними банками переглядає постанови уряду, які забезпечують порядок рекапіталізації з метою, щоб комерційні банки не відчували загрози для себе через систему рекапіталізації. Щоб вони не думали, що втратять контрольний пакет акцій, що ті пакети акцій, які будуть взяті державою під рекапіталізацію, потім підуть на відкриті ринки", – запевнила вона.

Перше право викупу після завершення кризи буде залишатися за комерційними банками. Щоб ці обсяги рекапіталізації покривали не тільки банківські розриви і збитки, які зменшують капітал банків, а щоб вони, крім того, давали можливість кредитувати реальну економіку. Все це є ресурсами, які ми сьогодні маємо", – сказала вона.

Нагадаємо, що найбільшими банками з іноземним капіталом є: "Райффайзен Банк Аваль", Укрсиббанк, Укрсоцбанк, Промінвестбанк (за попередніми даними), "Надра" (за попередніми даними), "ОТП Банк", "Альфа-Банк", "ВТБ Банк", "Форум".

Новини

24 Грудня 2023

Криворізький залізорудний комбінат знизив виробництво аглоруди на 26,1%

ДТЕК розглядає можливість будівництва міні-АЕС на заміну ТЕС

Загальні інвестиції в інфраструктуру дунайських портів вже склали близько 100 млн дол

В Україні зареєстрували три нових індустріальних парки

Світова виплавка чавуну зросла на 0,1%

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

ВСІ НОВИНИ ⇢