Хорошковський став «свіжою кров’ю» Ющенка

Точка зору

На відміну від більшості українських громадян, які зараз масово втрачають роботу і безрезультатно шукають нову, Валерію Хорошковському пощастило більше. Він отримав нову посаду, ще не будучи звільненим із попередньої.

У середу, 28 січня, Президент Віктор Ющенко своїм указом призначив Валерія Хорошковського на посаду першого заступника голови Служби безпеки України.

Тепер у Валентина Наливайченка, першого заступника голови СБУ, який одночасно виконує функції керівника служби, крім чотирьох звичайних заступників, з’явиться ще й перший. Наявність відразу двох перших заступників глава держави теж передбачив – ще в одному указі.

Прізвище Хорошковського почало звучати останнім часом все частіше у зв'язку з загостренням його відносин із прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Поширювалися чутки, що на сьогоднішньому засіданні Кабміну буде порушене питання про його звільнення з посади. І вони виявилися небезпідставними. Питання було не лише порушене, а й підтримане міністрами – за інформацією урядового порталу,

Хорошковського звільнили одностайно.

За офіційною версією, Валерій Іванович розпрощався зі своєю посадою через різке падіння митних надходжень до бюджету (згідно з даними за січень – 31% від плану). У той же час, у неформальних бесідах соратники глави уряду визнають, що голова Державної митної служби втратив своє крісло через лояльність до Дмитра Фірташа – співвласника скандально відомої газової компанії «Росукренерго».

Сам тепер уже екс-керівник Держмитслужби висловлював думку, що погіршення ставлення Тимошенко до нього пов`язане з розбіжністю в думках про те, кому саме належать 11 мільярдів кубометрів газу, закачаних в підземні газосховища України.

За словами Хорошковського, цей газ належить «Росукренерго» і змінити його статус можна лише в тому випадку, якщо «Росукренерго» як власник відмовиться від нього або продасть його.

Цікаво, що

ще рік тому Тимошенко дуже високо оцінювала результати роботи Хорошковського на посаді глави української митниці.

Вона відзначала, що всього лише за два перших місяці йому вдалося збільшити надходження в бюджет удвічі.

Якими не були істинні причини звільнення Хорошковського, святе місце довго пустим не залишалось. Кабінет міністрів України у цей же день призначив головою Державної митної служби Анатолія Макаренка, який досі очолював Київську регіональну митницю. Та й сам екс-керівник митниці без роботи не залишився. Прес-служба СБУ вже поширила заяву Валентина Наливайченка, в якій той зазначає, що призначення першим заступником голови СБУ Валерія Хорошковського підсилить боротьбу служби з корупцією і контрабандою.

Новопризначений перший заступник відповідатиме за організацію роботи СБУ із захисту економічної безпеки країни та боротьбу з легалізацією коштів, отриманих незаконним шляхом (до цього цією сферою діяльності СБУ займався раніше звільнений заступник голови СБУ Олег Скляр).

Щоправда, оптимізм Наливайченка поділяють не всі. Зокрема, екс-голова Національного центрального бюро Інтерполу в Україні, народний депутат від НУНС Кирило Куликов вважає, що на сьогоднішній день призначення Хорошковського на посаду заступника голови СБУ ні на що не вплине.

«На сьогоднішній день потрібно змінювати саму сутність системи правоохоронних органів. Одна людина не може нічого змінити», – зазначив він у коментарі .

У свою чергу колишній заступник голови СБУ, народний депутат від НУНС Геннадій Москаль назвав Хорошковського «першою розумною людиною», яку Президент призначив до Служби безпеки. Разом із тим пан Москаль погодився із думкою свого колеги по фракції – мовляв, одна людина все одно не зможе нічого змінити в службі.

«Я йому тільки співчуваю, дуже співчуваю, тому що, щоб кимось керувати, треба, щоб ті, ким керують, були такого ж складу розуму, як той, хто дає команди. А там, на жаль, керівник буде з високим рівнем інтелекту, а підлеглі – з низьким»,

– зазначив він у коментарі .

Як розповів пан Москаль, в СБУ були порядні та високоосвічені фахівці, але вони або самі звільнилися, або їх «пішли». «Виявилося, що в тій службі розумні не потрібні. А тепер, коли настала критична ситуація, мабуть, Президент зрозумів, що на кумах, земляках чи Балозі далеко не поїдеш. Треба вливати якусь нову, свіжу кров», – вважає політик.

Декілька «але»

У президентському указі щодо призначення Валерія Івановича є декілька сумнівних моментів.

По-перше, на момент призначення він залишався головним митником країни. Ще вдень прес-служба Держмитниці запевняла журналістів, що «на цей момент Хорошковський дійсно все ще перебуває на посаді голови державної митної служби, ніяких наказів про його звільнення немає».

Можливо, ця «нестиковка в часі та просторі» відбулася через зайву поспішність президентської команди. Вочевидь, вони очікували, що вже зранку Хорошковський буде звільнений, а юридично оформленого рішення цього питання не з’явилося.

У будь-якому разі, поява указу Президента про призначення Хорошковського на посаду першого заступника Наливайченка в той час, як він залишався керівником митниці – юридичний нонсенс, адже обіймання одночасно двох державних посад заборонено законом.

З цим погодився і Кирило Куликов.

«Яким чином це могло відбутися – я не розумію», – сказав він.

На думку колишнього глави Інтерполу, це свідчить про те, що Україна входить у фазу, коли маса прийнятих рішень ніким не виконуються, у фазу повного ігнорування законів і державної влади.

З іншого боку, Геннадій Москаль не бачить ніякої колізії в занадто швидкому призначенні Хорошковського. Москаль наголосив, що і звільнення і призначення відбулися в один день.

«Що ж ми, будемо хвилини чи секунди рахувати? Адже вже було відомо, що він буде звільнений.

Просто з моральної точки зору для Хорошковського спочатку був виданий указ про його призначення, а потім уже постанова Кабміну про звільнення», – пояснив він у коментарі .

По-друге, згідно із законом, заступники голови СБУ призначаються Президентом України за поданням голови СБУ, який зараз фактично відсутній – є лише в.о. голови, призначення якого на цю посаду досі лишається сумнівним. Пан Куликов назвав цей факт «черговим казусом». А от екс-заступник голови СБУ не бачить в цьому жодної проблеми.

«Це подання міг підписати хтось із заступників. Така зачіпка була би потрібна, коли людину звільняють з роботи. Але в кінці цього року і так всіх керівників СБУ звільнять – після виборів нового Президента. Так що я не бачу в цьому трагедії», – сказав Геннадій Москаль.

По-третє, Хорошковський вважається олігархом. Наскільки логічно призначати таку особу одним із керівників служби безпеки? Геннадій Москаль не погодився з такою постановкою запитання.

«Я його (Хорошковського – ред.) дуже добре знаю з 98-го року. Щоб у нього були фабрики, заводи? В нього цього абсолютно нема», – запевнив він.

Не переконав його навіть факт володіння Хорошковським акціями медіа-корпорацій, мовляв, останній є «міноритарним», тобто дрібним акціонером.

У свою чергу, Кирило Куликов пояснив, що тут ідеться про компетенцію СБУ, органу, який займається, перш за все, боротьбою за збереження державного ладу.

«Необхідна повна реформа правоохоронних органів, перш за все – в частині функцій, які вони виконують», – переконаний депутат.

Адже, за його словами, Україна дійшла до дуже складної та загрозливої ситуації, коли одні правоохоронні органи, тобто одні люди зі зброєю, починають ставати проти інших.

Незважаючи на всі «але», сьогоднішні кадрові перестановки відбулися. Анатолій Макаренко просунувся по кар’єрних сходах, Юлія Тимошенко позбулася неугодного чиновника, Служба безпеки поповнилася ще однією «розумною людиною», а сам Хорошковський залишився на держслужбі. І навряд чи в когось із діючих осіб сьогоднішньої драми є привід бути сильно невдоволеним її розв’язкою.

Новини

24 Грудня 2023

Криворізький залізорудний комбінат знизив виробництво аглоруди на 26,1%

ДТЕК розглядає можливість будівництва міні-АЕС на заміну ТЕС

Загальні інвестиції в інфраструктуру дунайських портів вже склали близько 100 млн дол

В Україні зареєстрували три нових індустріальних парки

Світова виплавка чавуну зросла на 0,1%

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

ВСІ НОВИНИ ⇢