Янукович віддає долю Тимошенко в руки Симоненка

Точка зору

Коаліція в парламенті знову буде перевірена на міцність та єдність. Імовірніше за все, вже на вечірньому засіданні Верховної Ради розглядатиметься питання відставки уряду.

Як запевнив голова фракції БЮТ Іван Кириленко, БЮТ готовий до розгляду цього питання і «боротиметься за те, щоб відставка уряду не відбулася». «Завтра ми розглядаємо це питання і ухвалюємо рішення. Ми за відповідальне рішення. Є голоси на відставку – це голоси для створення нової коаліції і нового уряду – будь ласка», – сказав він.

Щоправда, в останній тезі Іван Григорович дещо перебільшує. Голоси проти Тимошенко не так просто трансформуються у підписи під новою коаліційною угодою. Коаліція-бо, згідно частиною шостою статті 83 Конституції (й відповідним роз’яснення Конституційного суду від 17 вересня 2008 року) формується виключно із фракцій. А

за відставку уряду можуть проголосувати лише 2 фракції – Партія регіонів і КПУ, а з НУНС – лише частина (і то не більша). Відтак, для нової коаліції немає фракцій у складі яких було б, як мінімум, 226 парламентарів (комуністи й «регіонами» – це лише 202 «штики»).

Та й далеко не факт, що КПУ й «біло-блакитні» зможуть досягти згоди щодо нового коаліційного формату.

Як би там не було, за терміновий розгляд питання про перебування на посадах нинішнього складу Кабміну висловлюються і в уряді.

«Уряд звертається з проханням розглянути питання «щодо резолюції недовіри» завтра на вечірньому засіданні. Уряд мотивує це тим, що дане питання вже перезріло», – сказав міністр Кабінету міністрів Петро Крупко.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович має для такої поспішності два пояснення, які взаємно виключають одне одне.

«Тут є два шляхи. Перший – хочуть, щоб їх (членів Кабміну – ред.) відправили у відставку, а потім щоб хтось пожалів, що їм не дали працювати. Другий – цинічно розраховують на те, що знову фракція комуністів не буде голосувати за відставку», – сказав головний «регіонал».

Щоправда, з промови Януковича не зрозуміло, у чому ж він усе-таки звинувачує «тимошенківців» – у намаганні уникнути відповідальності чи в домовленостях із некоаліційною КПУ щодо того, аби якраз із цією відповідальністю залишитися.

Соратниця Віктора Федровича Ганна Герман більш зрозуміла у своїй позиції – вона впевнена, що комуністи знімати чинного главу Кабміну не будуть. Коментуючи заяву першого заступника голови фракції БЮТ Андрія Кожем’якіна про можливість розгляду кандидатури комуніста Адама Мартинюка на посаду першого віце-спікера парламенту, вона назвала це підкупом КПУ за відмову голосувати за відставку уряду.

«Тому комуністи під час голосування за відставку уряду Тимошенко в черговий раз матимуть можливість підтвердити – чи вони в опозиції, чи вони є насправді кишеньковою партією влади, яку влада за відповідні винагороди використовує так, як їй це на даний момент вигідно», – поставила перед КПУ вибір «або – або» «регіоналка».

У самій Компартії наразі однозначних відповідей щодо того, «за» вони чи «проти» Тимошенко, уникають. Як розповів кореспонденту член фракції КПУ Олександр Голуб, на даний момент ні на президії ЦК, ні на засіданні фракції це питання не розглядалося і рішення не приймалося. За словами комуніста, позиція його фракції в цьому питанні така: голосування за відставку уряду має проходити одночасно з імпічментом Президента (як відомо українські «червоні» давно й послідовно висловлюються за імпічмент чинного глави держави й узагалі за скасування інституту президентства).

«Якщо ці дві позиції будуть поставлені в спільному блоці або імпічмент Президента стоятиме першим, я не виключаю, що фракція прийме позитивне рішення. Якщо ж цього не буде, то механічна відставка Кабміну Тимошенко є прямим підіграванням Ющенку, і на це, як особисто я вважаю, комуністи йти в цій ситуації не можуть», – наголосив Голуб.

Таким чином, ще не визначившись остаточно на рівні фракції щодо відставки Тимошенко, КПУ відкидає «або – або» Герман. А враховуючи те, що процедура імпічменту значно складніша й триваліша, ніж відправлення у відставку уряду, комуністи ще протягом тривалого часу матимуть контраргументи на звинувачення їх у підігріванні прем’єру.

«Регіонами» додати до «урядового» питання ще й «президентське» не проти. Щоправда, в їхньому варіанті погрозливе слово «імпічмент» замінене на більш м’яке – «звіт».

«Ми вимагаємо на цьому тижні заслухати звіт уряду разом з Президентом, почути правду від прем’єр-міністра і Президента, перш за все щодо економічного стану в країні, щодо бюджету», – сказав лідер «біло-блакитних» Віктор Янукович.

Сам же глава держави під купол на Грушевського не поспішає. Принаймні, завтра Ющенко не з’явиться в Раді, незважаючи на особисте запрошення спікера Володимира Литвина.

Партія регіонів підтримуватиме резолюцію про недовіру Кабінету міністрів – незважаючи на розуміння, що голосів для цього може не вистачити. Вірогідність того, що комуністи теж голосуватимуть «за», серед «регіоналів» оцінюють як 30-відсоткову.

«Не буду казати про те, що комуністів хтось підкупить. У них свої роздуми з цього приводу, своя стратегія політичної діяльності. І виходячи з того, як вона ведеться останній рік, я думаю, що велика вірогідність того, що вони не проголосують», – обережно пояснив нардеп із ПР Володимир Сівкович у коментарі .

На думку «біло-блакитного» депутата, якщо комуністи вважатимуть кількість голосів для зняття Тимошенко недостатньою, вони можуть проголосувати «за», але якщо вони порахують, що з ними уряд буде знятий, вони не голосуватимуть – назло Віктору Ющенку.

Отже, на сьогоднішній день єдиними, хто, вірогідно, підтримає фракцію ПР під час голосування за відставку Кабміну, буде частина фракції НУНС – а саме балогівський «Єдиний центр» та депутатська група «За Україну», очолювана екс-головою фракції В’ячеславом Кириленком.

Хоча й тут не все однозначно. Народний депутат Ярослав Кендзьор, представник групи «За Україну», пояснив у коментарі , що він поки що не знає про рішення групи щодо підтримки або не підтримки резолюції недовіри уряду. Проте наголосив, що якщо висловлення недовіри Кабміну тягнуло би за собою повний відхід уряду від роботи, він би з великим задоволенням, не вагаючись, натиснув кнопку «за».

«Але я знаю, що навіть у випадку підтримки резолюції про недовіру, уряд Тимошенко залишиться виконувати обов’язки, а це значить, що ще більші авантюри буде чинити прем’єр-міністр зі своєю командою, – впевнений депутат, – Вона і так уже при своїх «повноцінних» повноваженнях добиває Україну до ручки. Можна собі уявити, коли це буде тимчасовий найманий працівник, що він робитиме з державою».

Справді, згідно з частиною четвертою статті 115, відправлений у відставку Кабмін продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого уряду. А обранню нового складу центрального органу виконавчої влади має передувати формування нової коаліції, з яким, як уже зазначалося, можуть виникнути проблеми й, зрештою, визначення нових коаліціантів щодо нового міністерського складу.

Щоправда, можливий ще варіант – формування Радою так званового «антикризового» Кабміну без коаліції. За безкоаліційний парламент восени минулого року висловлювався Президент – відтак, можна очікувати, що глава держави не скористається своїм конституційним правом розпуску ВР у випадку нестворення протягом 30 днів нової коаліції. Однак і цей сценарій поки що під великим питанням – принаймні досі підстав звинувачувати Януковича і Ющенка в досягненні подібних домовленостей не було.

Відтак, порушення питання про відставку Кабміну навряд чи завершиться прийняттям відповідного рішення.

За нинішніх умов «регіонали» і ющенківці отримають додаткову можливість продемонструвати свою антитимошенківську позицію, комуністи – вкотре показати, що зараз без них жодне питання вирішитися не може, а коаліціанти – довести, що наразі єдино можливий варіант уряду – із Тимошенко на чолі.

Новини

18 Квітня 2024

Українська енергосистема залучає аварійну допомогу трьох країн 

Держборг України у 2024 році може зрости до 94% – МВФ

Україна має затвердити стандарти з переробки будівельних відходів

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю продукції для оборони стандартам НАТО

ДМЗ виготовив шахтний скіп для рудника Суха Балка

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів

Сьогодні можуть обмежити електропостачання для промисловості в усіх областях

17 Квітня 2024

Rio Tinto за підсумками першого кварталу скоротила відвантаження залізної руди

Промвиробництво в ЄС скоротилося на 5,4%

Україна у лютому посіла друге місце за обсягами експорту катанки до США

Газопроводи між Німеччиною та Францією транспортуватимуть водень

Ferrexpo планує збудувати нову сонячну електростанцію

В Україні зросла частка імпортних будівельних матеріалів – дослідження

Споживання цементу в Україні минулого року збільшилося на 17% – Укрцемент

Виробництво сталі у Бразилії за підсумками березня зросло

Україна припинила експорт марганцевих руд

ВСІ НОВИНИ ⇢