Чого добивається Партія регіонів?

Точка зору

Політична боротьба в Україні набуває дедалі химерніших форм. Уряд наполягає на своєму звіті в парламенті, а опозиція… робить усе, щоб цього не допустити.

Але все по порядку. Відкриття чергової сесії Верховної Ради України багато хто чекав із нетерпінням. По-перше, сама по собі це урочиста подія, а по-друге, на цей день було заплановано звіт уряду, а потім — голосування за вотум недовіри. Але в Партії регіонів раптом різко змінилися плани… вони почали блокувати Раду, яка ще не почала працювати. Мовляв, хочемо заслухати не лише прем’єра, а й Президента, й главу НБУ. І не зараз, а в четвер. Інакше ініціюємо всеукраїнську акцію протесту.

Проте, незважаючи на блокаду, Володимир Литвин урочисто оголосив про початок роботи четвертої сесії, хор імені Верьовки не менш урочисто виконав Гімн України. Потім Володимир Михайлович дуже емоційно заявив, що Верховна Рада працюватиме, «незважаючи на протидії найнятих штатних провокаторів», і оголосив перерву на півгодини, яка розтяглася до вечора.

Поки регіонали нудно блокували трибуну, в кулуарах вирувало життя — брифінг провели Юлія Тимошенко, Віктор Янукович, його соратниця Ганна Герман, Анатолій Гриценко та інші. Тож перші дві години «півгодинної» перерви журналісти не нудьгували.

Першою на прес-пойнт піднялася Юлія Володимирівна:

— У понеділок лідер Партії регіонів заявив, що наполягає на тому, щоб слухати питання (звіт уряду у Верховній Раді. — Ред.) сьогодні. У четвер я перебуватиму в закордонному відрядженні, яке я не можу скасувати. Саме тому йде така незрозуміла й нечесна гра з боку Партії регіонів. Якщо вже ініціювали відставку уряду — то майте елементарну чоловічу й політичну мужність послухати, а не памперси тягати на такі слухання.

Хоч як це дивно, на «перл» Тимошенко про памперси Віктор Федорович аж ніяк не образився:

— Треба віддати їй належне — вона чудовий актор, вона вміє триматися… Вона навчилася маніпулювати громадською думкою. Узагалі, вона талановита людина, але чи потрібні такі таланти в цей час нашій країні. На це запитання мають відповісти всі 47 мільйонів українців, — сказав «лідер».

Чому Тимошенко наполягає на звіті уряду? Розрахунок прем’єра дуже простий: звільнити Кабмін депутати мають право лише один раз за сесію. Якщо не набирається 226 голосів, то наступна спроба може бути не раніше вересня.

Чому Регіони заблокували трибуну? Найпростіше й, здавалося б, найочевидніше пояснення — Регіони елементарно не мають голосів. Зараз вони можуть розраховувати лише на «Єдиний центр» і групу «За Україну!» (недаремно Віктор Янукович у понеділок зустрічався з Віктором Ющенком). Але це лише 200 голосів. Плюс іще чимало регіоналів не повернулося з тропічних островів або гірськолижних курортів. Та й до четверга можна ще попрацювати з комуністами… Але, на думку безпартійного члена фракції ПР Тараса Чорновола, все не так просто, Регіони мають лише одну мету — розпустити Раду.

— Відставка уряду сама по собі нічого не змінює. Ну, буде Юля виконуючим обов’язки, що від цього зміниться? Нічого. Ніякого технічного уряду не буде. Тому поставили мету в будь-який спосіб прорватися на варіант дострокових виборів. Принципу «чим гірше, тим краще» ніхто не відміняв у нашій любій українській політиці.

— А навіщо перед президентськими виборами Регінам розпорошувати ресурс?

— Тому, що послідовні. Ті, хто має ресурс, не дуже й хочуть виборів, але є заявка, й заявку треба виконувати. Інша річ, що не всі хочуть виконувати. І роблять це якомога незграбніше й тупіше. А інші, ті, хто хоче виборів, виконувати не вміють.

Нагадаємо, що є два способи розпустити Раду. Перший — здати 150 мандатів. Другий — не проводити пленарних засідань 30 днів. Щоправда, рішення про призначення позачергових виборів Ради все одно ухвалює Президент. Це — перше. А друге — парламент не можна розпускати за півроку до президентських виборів.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

У четвер парламент розгляне питання про відповідальність уряду

У четвер, 5 лютого, першим питанням розглянуть ситуацію в країні та проект недовіри Кабміну зокрема. Керівники всіх фракцій погодилися звернутися до Президента з проханням узяти участь у засіданні Верховної Ради. Крім того, в засіданні планується участь голів ОДА. Рішення Погоджувальної ради під час голосування підтримали 415 депутатів.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢