Сьогодні в парламенті…

Точка зору

Депутатський корпус планує заслухати звіти про ситуацію в країні і від голови уряду, і від глави держави. Навіть якщо Президент не прийде, трибуну домовилися більше не блокувати. Що ж до відставки Кабміну, то спікер Литвин попередив колег — натискати на кнопку за себе й того хлопця не вийде: перед процедурою голосування кожному народному обранцю доведеться зареєструватися особисто. На парламентський «вогник», крім Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко, запрошені також голови обласних рад.

Для виступу у Верховній Раді главі держави відводять 45 хвилин, і 30 хвилин пропонується використати для відповідей на депутатські запитання. Аналогічний час буде відведений і голові уряду. Кожному лідеру фракції (а їх, нагадаємо, п’ять) буде відведено десять хвилин для виступу, а для спічів рядових депутатів — до 30 хвилин. І, нарешті, по п’ять хвилин планується відвести для виступів двох голів облрад — зі сходу та заходу України.

Стосовно питання голосування з резолюції про недовіру уряду, спікер Володимир Литвин зазначив, що кожен депутат повинен буде вранці особисто зареєструватися в письмовому вигляді. Після цього, додав голова ВР, відбудеться реєстрація в сесійній залі, і якщо хтось не встиг зареєструватися в письмовому вигляді, то йому буде надана така можливість. «Це робиться для того, щоб кожен депутат усвідомлено приймав рішення, керуючись колективною позицією, що буде визначена», — зауважив у зв’язку з цим пан Литвин.

Ціна питання для організаторів відставки уряду — регіоналів — досить висока. Якщо проект постанови про відставку Кабінету Міністрів не набере необхідних 226 голосів, лідер БЮТ зі стовідсотковою ймовірністю досидить у кріслі прем’єра аж до осені. Річ у тім, що закон про Кабмін і регламент ВР дозволяють розглядати це питання всього лише раз упродовж однієї парламентської сесії.

Як відомо, соратники Януковича не вперше стараються «піти» Юлію Тимошенко з прем’єрського крісла. Ось як це було рік тому.

11 липня 2008 року. Останнього перед парламентськими канікулами дня першим питанням на порядку денному ВР — відставка уряду. Напередодні лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що в опозиції є необхідні для цього 226 голосів. Але попрощатися з урядом Тимошенко не вдалося. «За» проголосували лише 174 народних обранця: частина регіоналів і два нашоукраїнця. Жодного голосу за відставку Кабміну не дали — ні комуністи, ні фракція Литвина.

Тоді резолюцію про недовіру Кабміну Тимошенко презентував колишній віце-прем’єр.

«У травні 2008 року громадяни України були вимушені купувати соняшникову олію в 1,8 разу дорожче, ніж у травні минулого року. Яйця дорожче в півтора разу, молоко і сир — в 1,4 разу. А в країнах ЄС, на які ви так любите посилатися, за цей же час на ці самі продукти максимальне зростання цін — 13%…» — обурювався Микола Азаров. У своєму звіті прем’єр-міністр була небагатослівна: її виступ тривав усього п’ятнадцять хвилин. Юлія Тимошенко звинувачення відкидає, а звинувачувальну промову опонентів вважає безпідставною і, більше того, — незрозумілою: «Крім мене доповідь Азарова ніхто не слухав, а я особисто нічого не зрозуміла…»

Потім — хвилина голосування й рятівні для пані Тимошенко цифри на табло — 174 «за». Вона залишається господинею Кабміну. Поцілунками здаля дякує тим депутатам, хто підтримав її, і спішно залишає урядову ложу ВР. Місія регіоналів виявилася нездійсненною.

Комуністам, на яких «синьо-білі» робили великі ставки, потім довелося довго виправдовуватися, чому вони не підтримали ідею відставки КМУ. У результаті депутати-регіонали звинуватили спадкоємців Ілліча в «політкорупційній змові» з Юлією Тимошенко, а лідер «червоних» Петро Симоненко лише обмежився ремаркою: «Що нам завадило? Нічого не завадило. Ми виходили з тверезого аналізу того, що відбувається в Україні. І ми не повинні бути учасниками розбирань у сесійній залі».

Сьогодні ситуація повторюється: Компартія, від якої залежить результат голосування, знову зайняла обтічну позицію. З чуток, комуністи вже домовилися не голосувати проти Тимошенко в обмін на деякі кадрові преференції. Політолог Ігор Жданов у зв’язку з цим зазначає: «У регіоналів немає необхідної кількості голосів для відставки уряду, хоча ПР веде за них активну боротьбу. Разом із тим парламентарії від БЮТ здаватися не збираються і намагаються домовитися з комуністами — наприклад, віддавши Адаму Мартинюку посаду віце-спікера Ради, яку нині обіймає нардеп від Партії регіонів Олександр Лавринович».

До речі, якщо Адам Іванович категорично відмовляється коментувати ймовірність свого повернення до президії Ради, то соратники прем’єр-міністра охоче розвивають тему вірогідних рокіровок в оточенні спікера. «Сьогодні єдиною опозиційною силою в парламенті є Компартія, і тому можна переглянути питання про квоту опозиції у президії парламенту. І якщо вони намагаються проголосувати за недовіру уряду, то ми зараз обговорюємо питання, щоб з’ясувати, хто ж на сьогодні опозиція», — заявляє перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін.

17 вересня минулого року від Юлії Тимошенко чекали добровільної відставки. На той момент коаліція БЮТ і НУ-НС, з якої за принципом 50 на 50 сформований Кабмін, розпалася, спікер Яценюк написав заяву про відставку й закликав здійснити такий самий крок і Юлію Володимирівну. Але не так сталося, як гадалося…

Цього разу особисто Віктор Янукович вніс на розгляд парламенту проект постанови про відповідальність уряду 12 січня. Лідер пропрем’єрської фракції Іван Кириленко зауважив, що питання потрібно розглянути негайно, щоб нарешті розставити всі крапки над «і». Оголосивши про необхідність голосування щодо вотуму недовіри уряду, Юлія Тимошенко зробила влучний хід на випередження, вважає політолог Вадим Карасьов. «Партія регіонів лише лякає вотумом недовіри, а уряд піднімає це питання, розуміючи, що голосів для результативного голосування не буде. Таким чином, уряд отримає додаткову легітимність і припинить всі розмови про те, що він повинен піти у відставку», — резюмує Вадим Юрійович.

Ритуальними модними танцями називає ініціативу щодо відставки Кабміну керівник Соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко. «Ті, хто хотів би сьогодні опинитися в Кабміні, також не хочуть показувати, що в них немає плану виходу з кризи», — переконаний політолог.

Варто окремо акцентувати увагу й на ціні питання безпосередньо для Юлії Тимошенко. Що для неї у контексті грядущих президентських виборів означає позбутися прем’єрства? Це означає автоматично випасти з орбіти і виконавчої, й законодавчої влади, оскільки, ставши прем’єром із префіксом «екс», лідер БЮТ не повернеться до сесійної зали ВР і не стане парламентським опозиціонером номер один — депутатський мандат, згідно із законом, їй ніхто не поверне. Тож тягнути кризовий урядовий віз — це краще, ніж опинитися поза межами великої політики. Тим більше, потрібно врахувати, що з 1996 року — старту політичної кар’єри — Юлія Володимирівна ще жодного разу не балотувалася на вищу посаду в державі. Тому 2009 року ставки для неї настільки високі, що легше не просто, скажімо так, заохотити комуністів, щоб вони не голосували за відставку Кабміну — повністю приватизувати фракцію КПУ, що складається всього-на-всього з 27 депутатів.

Проте не виключено, що в четвер так і не буде поставлена крапка в епопеї з планами регіоналів відправити нинішній уряд в історію. Адже якщо у вівторок до парламенту не прийшов Президент, то сьогодні в Раді, напевно, не з’явиться Юлія Володимирівна. Керівник уряду заявила журналістам, що в цей день у неї намічене закордонне відрядження. Голова Кабміну відлетить до Мюнхена, де візьме участь у Міжнародній конференції з питань політики безпеки. У кулуарах щодо цього жартують: перш ніж покинути межі країни, голова виконавчої гілки влади від «а» до «я» відпрацювала політику безпеки для свого уряду.

Звітувати перед Верховною Радою глава держави не буде. Хіба лише виступить з посланням. Таку позицію озвучив заступник голови Секретаріату Президента. Депутатам Роман Безсмертний нагадав про зміни до Конституції, прийняті 2004 року. Там чітко вказано: звітувати — справа уряду, а глава держави лише виступає з посланням і присутній на деяких процедурах, наприклад, прийнятті присяги суддями КСУ. Приходити ж до парламенту всякий раз, коли це вигідно депутатам, Віктор Ющенко не збирається, мовляв, не президентська це справа, — натякає Роман Петрович.

Новини

25 Грудня 2023

Туреччина стала нетто-імпортером сталі вперше з 2015 року

Споживання сталі в Чехії впало до десятирічного мінімуму

В портах Великої Одеси за добу розвантажують майже тисячу вагонів з зерном

Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Укрнафта запустила нову свердловину глибиною майже 3000 метрів

Автогаз на АЗС подешевшав ще на 40 копійок

Інвестиції в інфраструктуру Дунайських портів становили 100 млн доларів

Ключовий рудний порт Австралії знизив перевалку до 505 млн тонн

Індія збільшує імпорт сталі

Бензин та дизпаливо продовжують дешевшати на заправках

В НБУ бачать можливість для подальшого зниження облікової ставки

Металурги Польщі країни скоротили виробництво сталі на 14,9% 

Українська енергосистема надавала аварійну допомогу Польщі

Польські фермери розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

ВСІ НОВИНИ ⇢