У «Надрах» гаманця

Точка зору

Народні депутати відчули халепу, з якою під час фінансової кризи раз у раз стикаються пересічні українці: затримки з виплатою зароблених грошей. Як повідомило вчора інтернет–видання «Українська правда», парламентарії частково не отримали зарплату за січень.

Голова Комітету Верховної Ради з питань регламенту та забезпечення депутатської діяльності Олександр Єфремов розповів «УП», що він та його колеги зазвичай отримують зар­плату у 20–х числах місяця, але цього разу сталася затримка. «Наскільки я знаю, частина депутатів отримала зарплату, але не всі», — відзначив «регіонал».

За словами Єфремова, проблеми з «касою» виникли через нестачу коштів, які до ВР мають надходити із дер­жавного бюджету. І це, мовляв, відбувається в той час, коли уряд пафосно прозвітував про виконання плану січневих надходжень до держбюджету на 101 відсоток.

Однак подальший аналіз із теми заборгованостей нардепам відкрив нові грані цієї ситуації. Народний депутат від «НУНС» Ярослав Джоджик розповів «Україні молодій», що він зміг узяти зарплату без проблем. «Особисто мені вдалося отримати гроші, — сказав представник Української народної партії. — Щоправда, я бачив біля каси велику чергу із помічників. Кажуть, у них були проблеми з отриманням заробленого».

Варто відзначити, що зарплата «простого» депутата нині складає близько 15—17 тисяч гривень на місяць. Крім того, члени парламенту мають окремі фонди для оплати праці своїх помічників. Загалом щомісяця для виплат парламентській публіці набігає дуже серйозна сума, але в січні кошти з Держказначей­ства прийшли в повному обсязі. І всі, хто хотів, отримали в касі зароблене (бо значна кількість нардепів до кас зовсім не поспішає). Але — тільки в касі. Бо, як повідомили «УМ» завсідники парламенту, проблеми з отриманням готівкових грошей зараз мають ті депутати й працівники парламентської сфери, які оформили собі зарплатні картки. За збігом обставин, у парламенті заробітну плату видають по картках банку «Надра» — того самого, який останнім часом став постійним фігурантом критичних заяв із вуст Юлії Тимошенко. І зняти гроші з цих карток зараз буває проблематично.

Нагадаємо, Прем’єрка «шиє» «Надра–банку» причетність до нього газового спекулянта Дмитра Фірташа та невиправдані фінансові вливання у цей банк з боку НБУ. Така «нездорова» увага теоретично могла б бути причиною платіжних «тромбів» у банку «Надра». Водночас у контактному центрі «Надр» нам повідомили: якщо невеликі перебої й трапилися, то це тимчасова проблема.

Новини

25 Грудня 2023

Туреччина стала нетто-імпортером сталі вперше з 2015 року

Споживання сталі в Чехії впало до десятирічного мінімуму

В портах Великої Одеси за добу розвантажують майже тисячу вагонів з зерном

Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Укрнафта запустила нову свердловину глибиною майже 3000 метрів

Автогаз на АЗС подешевшав ще на 40 копійок

Інвестиції в інфраструктуру Дунайських портів становили 100 млн доларів

Ключовий рудний порт Австралії знизив перевалку до 505 млн тонн

Індія збільшує імпорт сталі

Бензин та дизпаливо продовжують дешевшати на заправках

В НБУ бачать можливість для подальшого зниження облікової ставки

Металурги Польщі країни скоротили виробництво сталі на 14,9% 

Українська енергосистема надавала аварійну допомогу Польщі

Польські фермери розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

ВСІ НОВИНИ ⇢