МВФ розчарувався в Україні

Точка зору

Меморандум з української сторони скріпили чотири підписанти, а тепер кожен каже, що винен інший. Кабмін звинувачує в усьому президента і Нацбанк. Ті вішають все на уряд…

Міжнародний валютний фонд виявився безсилим. За підсумками численних зустрічей, йому не вдалося переконати Кабмін зробити хоч щось для подолання кризи. Про це повідомив депутат Верховної Ради, знайомий з перебігом переговорів.

"Фонд вирішив, що він не припиняє діалог. Але відкладає ухвалення конкретного висновку на невизначений час, поки ми не звернемося до нього самі. Наскільки мені відомо, він наполягає на вирішенні чотирьох принципових питань: балансування фінансового стану НАК "Нафтогаз", врегулювання дефіциту Пенсійного фонду та держбюджету, а також рекапіталізації банків", – зазначив чиновник.

За його словами, МВФ зіткнувся з дилемою. "Як могло статися так, що Меморандум з української сторони скріпили чотири підписанти, а тепер кожен каже, що винен інший? Кабмін звинувачує в усьому президента і Нацбанк. Ті вішають все на уряд. Нацбанк у переговорах не бере участі, президент радий допомогти, але ніяк не може вплинути на Тимошенко. А Пинзеник (міністр фінансів – авт.) взагалі випав із процесу. Тобто, він не decision maker", – підкреслив він.

Таким чином, за словами депутата, реальні переговори вести немає з ким. Поки що Кабмін тягне час, і не погоджується обговорювати пропозиції фонду.

За словами джерела, особливий опір викликають методи, запропоновані МВФ для скорочення дефіциту бюджету. Фонд наполягає на зменшенні соціальних витрат. Кабмін не згоден піти на такі заходи у передвиборчий рік.

"Тому на практиці виглядає так. На конкретні пропозиції Фонду уряд відповідає політичними гаслами", – підкреслив депутат. Таким чином, підбив він підсумок, переговори зайшли в глухий кут, і Фонд вирішив трохи зачекати.

Нагадаємо, на початку листопада 2008 року Кабмін і Нацбанк підписали Меморандум з МВФ. За цим документом, українська влада зобов'язана була витримувати низку параметрів, включаючи відмову від фіксації курсу та обмеження дефіциту бюджету. Однак частина цих умов не була виконана.

20 січня в Україну прибула чергова місія Фонду, щоб оцінити виконання Україною умов кредитної угоди. Однак переговори пройшли напружено, і на початку лютого в Україну прилетів директор Європейського департаменту МВФ Марек Белька.

Він зустрівся з Віктором Ющенком, а після того заявив, що стурбований ситуацією в українській економіці. Минулого четверга місія МВФ мала розмову з прем'єром Юлією Тимошенко. Нічого не повідомлялося про те, яким був підсумок зустрічі.

Девальвація продовжиться?

Таким чином, найближчим часом мова про виділення другого траншу кредиту від МВФ не йде. З огляду на жалюгідний стан державних фінансів, це створює умови для посилення кризи.

Зокрема, вже з кінця попереднього тижня почав дорожчати готівковий долар у банках і в обмінних пунктах. Опитані "Економічною правдою" банкіри пов'язують це з величезним дефіцитом гривні в системі.

З початку року НБУ навмисно не видавав рефінансування. Спершу через заборону, записану у статті 86 закону про держбюджет, а останнім часом він таким чином утримував банки від купівлі валюти.

В результаті цього, процентні ставки по гривні на міжбанку на цьому тижні підскочили вище 50-60% річних (дані Нацбанку), а в окремих випадках – вище 120% (показники ринку).

Нестача гривні дозволяла утримувати курс долара нижче 8 гривень, поки в Україні перебувала місія МВФ. Однак щоденно НБУ був змушений продавати з резервів майже 100 мільйонів доларів.

Тим не менш, банкам було очевидно, що довго такими темпами резерви зменшуватися не будуть. Незважаючи на дефіцит гривні і затримки платежів, вони й багато великі клієнти валюту не продавали. На це наклалася покупка "Нафтогазом" великої суми для оплати газу.

Як наслідок, у четвер і п'ятницю ціна долара на міжбанку знову пішла вгору. Ще в середу там давали 7,95/8,08 гривень за долар. У п'ятницю ціна склала 8,08/8,18 гривень за долар.

"Фонд не дає позитивного сигналу. Може, курс і втримається на 8 гривнях. Але, як на мене, більш імовірно, що ми відкотимося до позначки 10-12 гривень за долар", – пояснив те, що відбувається, казначей одного з банків.

Також останнім часом все частіше стали лунати прогнози про швидке продовження девальвації гривні.

"Не виключаю, що українська гривня має потенціал для того, щоб пробити психологічний рівень у 10 гривень за долар", – відзначив директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. На його думку, реалістичний середньорічний курс становить 9,5-10 гривень за долар.

За оцінками інвестиційної компанії Phoenix Capital, середньорічний курс гривні 12 гривень за долар, а на піку, у травні-липні, досягне рівня в 15 гривень . Аналітик компанії Андрій Нестерук вважає, що період відносної стабільності національної валюти підходить до кінця, і найближчим часом гривню чекає новий виток девальвації.

"На тлі конфронтації НБУ та уряду рефінансування банків було практично заморожено, тому залишки на коррахунках упали до 15 мільярдів гривень, найнижчого рівня з листопада. Ставки за кредитами "овернайт" на міжбанківському ринку зросли до 50-70%", – назвав він головну на сьогодні причину "заморожування" курсу.

Тим не менш, за оцінками Нестерука, Нацбанк не зможе довго утримувати нинішній темп інтервенцій. Він уже витратив 2 із запланованих на перший квартал 5 мільярдів доларів.

З решти трьох він повинен продати "Нафтогазу" ще приблизно півтора. Таким чином, у середньому, залишилося менше 40 мільйонів доларів на день інтервенцій до кінця березня. Для порівняння, в кінці січня і лютому НБУ витрачав щодня від 50 до 200 мільйонів. Отже, валюти в резервах недостатньо, і стримувати девальвацію немає чим.

Новини

25 Грудня 2023

Туреччина стала нетто-імпортером сталі вперше з 2015 року

Споживання сталі в Чехії впало до десятирічного мінімуму

В портах Великої Одеси за добу розвантажують майже тисячу вагонів з зерном

Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Укрнафта запустила нову свердловину глибиною майже 3000 метрів

Автогаз на АЗС подешевшав ще на 40 копійок

Інвестиції в інфраструктуру Дунайських портів становили 100 млн доларів

Ключовий рудний порт Австралії знизив перевалку до 505 млн тонн

Індія збільшує імпорт сталі

Бензин та дизпаливо продовжують дешевшати на заправках

В НБУ бачать можливість для подальшого зниження облікової ставки

Металурги Польщі країни скоротили виробництво сталі на 14,9% 

Українська енергосистема надавала аварійну допомогу Польщі

Польські фермери розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

ВСІ НОВИНИ ⇢