Пошук роботи у нових умовах: поради фахівців

Технології

Сьогодні люди, які стикаються з пошуком роботи, проходять через багато складнощів. Як залишитися затребуваним у роботодавців, випередити конкурентів та як вчинити, якщо заробітна платня зменшилась або вас взагалі скоротили в умовах кризи ми розкажемо в цій статті.

Де шукати вакансії?

Першочергово при пошуку роботи слід вивчити «правильні» царини та спеціальності. До них відносяться ті галузі, в яких попит на працівників не зменшився в умовах кризи. Серед них виробництво харчових та аграрних продуктів, транспортна, логістична та фінансова сфери, ІТ-компанії та компанії зв’язку, а також заклади роздрібної торгівлі.

Ці царини увійшли в десятку сфер, які не тільки опублікували найбільшу кількість вакансій, але й збільшили їх кількість порівняно з докризовим періодом. Крім того, більше чверті компаній виразили готовність взяти на роботу працівника без досвіду роботі. Так, сфера «Перевезення, логістика, склад, ЗЕД» зайняла місце в топовій п’ятірці роботодавців в квітні місяці за кількістю розміщених вакансій, хоча в лютому не входила навіть в топову десятку. Також в цій сфері відслідковується вражаюча динаміка: в квітні було розміщено в три рази більше вакансій, ніж в березні. Також лідером з кількості розміщення вакансій стала царина «Виробництво продуктів харчування». Кількість пропозицій зросла на 75%. Загалом ця царина публікує 4% від всіх вакансій, розміщених в базі.

Так, новачки або ті, хто хоче змінити професію, можуть стати:

  1. Продавцями. Можна продавати техніку, продукти харчування або побутову хімію та косметику.
  2. Операторами call-центру. Все чайстійше це робота онлайн в домашніх умовах яка може складатися лише з прийому вхідних дзвінків або з вихідними дзвінками.
  3. Консультантами служби підтримки ІТ-компаній. Суть роботи полягає в спілкуванні з клієнтами, які спілкуються на іноземних мовах. В цій царині роботу можуть знайти працівники зі знанням не тільки англійської мови, а й інших іноземних мов – іспанської, італійської, німецької і т.д. Крім того, така робота дає шанс стрімкого кар’єрного розвитку.
  4. Банківськими консультантами. Робота полягає в реалізації спеціальних продуктів банків, таких як, наприклад, кредитування готівкою. Така робота має ряд переваг, серед яких стабільність з якою часто асоціюють банківську сферу.
  5. Співробітниками складів або логістів. Пошуковцям працевлаштування в цій сфері доступні такі вакансії як менеджер складу, експедитор або вантажник.

Як шукати вакансії?

Для пошуку роботу варто обзавестись головним інструментом шукача роботи – резюме. Частіше за все воно має бути стандартної форми та містити персональні дані, інформацію про кваліфікацію та освіту, досягнення, навички та досвід роботи.

При успішному проходженні першого етапу відбору наступним кроком має бути співбесіда. Для її успішного проходження варто більше дізнатися про рід занять компанії та бути готовим до «незручних питань»: розказати про себе, свої слабкі сторони, причину звільнення з попереднього місця працевлаштування, персональні досягнення, свої знання по компанію і чому ви хочете працювати саме в цій компанії.

Крім того, варто самому проявляти зацікавленість і дізнатися про мотивацію співробітників компанії, причини відкриття вакансії та можливості для розвитку вас як працівника компанії.

Що вчити та як розвиватися

Криза розвивається за траєкторією, яку важко вгадати, тому важливо, щоб у працівника була подушка безпеки. Для цього слід заздалегідь продумати запасні варіанти працевлаштування, навіть у випадку, коли ваша ситуація на даний момент стабільна.

Для цього треба оцінити стан і перспективи царини, в якій функціонує ваша компанія, та економічне становище вашого роботодавця, а також визначити свою значимість в компанії та зрозуміти наскільки вас в ній цінять.

Загальна тенденція на ринку праці, яка збережеться після карантину, – розвиток при обмеженому фінансуванні, тому на певні компетенції буде підвищений попит на ринку. Якщо ви маєте ці навички, їх слід вказати в резюме. Також саме зараз слід приділити увагу підвищенню своєї кваліфікації, вивченню нового, на що раніше небуло часу, вдосконаленню цифрової грамотності та вивченню міжнародної мови.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢