Вирощування огірків в теплиці

Технології
Вирощування огірків в теплиці

Огірки – одна з найпопулярніших культур. Але, щоб отримати гарний врожай, до їх вирощування потрібно підійти з усією відповідальністю.

Давайте докладно розглянемо кроки по вирощуванню огірків у теплицях. Для початку необхідно підготувати грунт в теплиці. Це починають робити одразу після збору попереднього врожаю. Старе бадилля знищують, щоб запобігти можливому розповсюдженню захворювань. Після цього повністю замінюють грунт на новий, або видаляють верхній шар грунту (приблизно до 10 см). Це допомагає прибрати шкідників, що могли оселитися в грунті. Далі дезінфікують всі поверхні в теплицях та приступають до перекопування грунту з внесенням добрив. При вирощуванні розсади огірка важливим є використовувати легких субстратів (торф або кокосова стружка).

Вибір насіння огірків для теплиці

Важливою умовою для отримання бажаного результату з врожайності є якісне насіння, підібрати яке вам завжди допоможуть консультанти в перевіреному магазині насіння. На ринку зараз величезна кількість сортів та гібридів. Давайте розберемось, що найкраще підійде саме вам. Отже, що обрати: гібрид чи сорт, насіння самозапильних, бджолозапильних чи партенокарпічних огірків? Що в них спільного та в чому різниця?

Сорт — група рослин, які схожі за своїми характеристиками, але відрізняються за певними параметрами. Насіння сортової культури зберігає батьківські ознаки, тому його можна збирати та використовувати в подальшому для вирощування рослин. Але варто раз у 3-5 років робити сортооновлення, адже з часом деякі характеристики сортів втрачаються.

Гібриди – результат  багаторічної роботи селекціонерів. Вони мають поліпшені ознаки через схрещування декількох чистих ліній. Наприклад, схрещуємо високоврожайну та стійку до хвороб лінії, отримуємо гібрид, що дає високий врожай та має підвищену стійкість до хвороб. Для схрещування зазвичай обирають найкращі рослини: смачні та високоврожайні, щоб потомство мало покращені якості. Але гібриди мають певні особливості. Материнські лінії при схрещуванні більшою мірою проявляють свої позитивні характеристики у першому поколінні. А при отриманні наступних поколінь цей ефект зникає. Тобто, зібравши насіння з гібриду огірків, які вам дуже сподобались, в наступному поколінні ви отримаєте овочі з гіршими якостями. Якісь з них будуть не такими смачними, інші дадуть низький врожай. А більшість насіння може не прорости взагалі. Гібриди позначають приставкою F1 – це перша буква латинського слова filii (діти). Цифра 1 означає перше покоління, 2 – друге і т.д.

Наступний параметр, на який треба звернути увагу при підборі насіння огірків для вирощування в теплиці, — їх здатність плодоносити з запиленням, або без нього. Звичайні огірки утворюють зав’язь за участю бджіл, джмелів та іншіх комах, що переносять пилок з квітки на квітку. Такі огірки є бджолозапильними та більше підходять для вирощування у відкритому ґрунті.

Для самозапильних огірків характерна наявність тичинок і маточки на кожній квітці, таким чином запилення відбувається без участі запильних комах. Спочатку самозапильні огірки планувалися для вирощування в теплицях і парниках. Однак, маючи велику кількість переваг, з часом такі огірки стали все частіше з’являтись і у відкритому грунті.

Партенокарпічні огірки здатні утворювати плоди без запилення, вони були виведені спеціально для парників. Зазвичай на пакуванні з таким насінням зображений значок теплиці.

На сьогодні самозапильні та партенокарпічні огірки — це кращий вибір для вирощування в теплицях.

Догляд за огірками в теплиці

При підготовці до посіву самостійно зібраний насіннєвий матеріал огірків овочівники знезаражують та замочують. Кольорове насіння означає, що воно вже піддавалося спеціальній обробці та знезараженню. Замочувати таке насіння не потрібно.

Приклади насіння гібридів для висіву без попередньої обробки:

  • Насіння огірка КАССІУС F1
  • Насіння огірка ZKI 15-06 F1 БРУТУС

Вирощування розсади огірка можливе двома способами:

  • прямий висів насіння в горщик або касету;
  • через пікірування.

6374a90244486.jpg

Температурний режим для вирощування огірків

Вирощування огірків вимагає суворого дотримання температурного режиму, адже це теплолюбна культура і перепади температур можуть легко знищити всі рослини. Висів насіння проводять на глибину 1-2 см. Щоб отримати дружні сходи, температура субстрату має бути 24-25°С. Зверніть увагу, що треба вимірювати температуру саме субстрату, а не повітря. Горщики чи касети рекомендується накрити агроволокном або перфорованою плівкою для кращого проростання насіння. Після отримання близько 30% сходів, плівку чи агроволокно знімаємо та знижуємо температуру повітря до 20°С. При цьому вологість повітря має бути близько 80-90%.

Посадка розсади

Висаджувати розсаду огірка в теплицю можна за температури грунту не нижче 14°С, оскільки за низьких температур коренева система малоактивна і не може забезпечити нормальний ріст. Оптимальна температура грунту для висаджування розсади 18-20°С. При зимових строках висіву огірка рекомендується використовувати досвічування лампами. Оптимальною температурою для вирощування огірків є +25-28°С.

При висаджуванні розсади взимку, важливо не «перегрівати» рослини, та тримати денну температуру на рівні 20-21°С, а нічну на рівні 17-18°С. В сонячні дні температура повітря вдень тримається на рівні 24-26°С.

Полив огірків

Огірки – вологолюбна культура, їм необхідний регулярний та рясний полив теплою водою. Але й тут треба бути дуже уважними. При високій вологості повітря (95% та більше) не рекомендується проводити поливи, оскільки це може спровокувати виникнення грибкових захворювань та кореневих гнилей. Оптимальний рівень вологості для теплиці складає 80-85%.

Підживлення огірків у теплиці

Для отримання гарного врожаю огіркам необхідно також багато поживних речовин. Найбільше їм потрібен калій, а з азотних добрив добре підходить сульфат амонію. Не рекомендується обробляти рослини добривами із вмістом нітратного азоту, розпочинаючи з фази цвітіння, до збирання врожаю.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢