Як вибрати LED фари?

Технології
Як вибрати LED фари?

LED фари – це сучасний тип світлових приладів авто, що забезпечує яскраве, чітке та енергоефективне освітлення. Однак, не всі світлодіодні фари однакові, багато що залежить від типів встановлених ламп.

Аналіз типів світлодіодних ламп та їх переваг

На сьогодні існує безліч видів світлодіодних ламп для авто, які відрізняються за потужністю, номінальною яскравістю, типом цоколя (роз’єму).

Розглянемо найпопулярніші варіанти:

  1. Лампи ближнього світла. В цьому випадку найчастіше використовуються лампочки H7, H8 або H11, потужність яких становить 12 Ватт, а світловий потік не менше 1000 Лм.
  2. Дальнє світло. Найпоширенішими лампами далекого світла вважаються H1, HB3, H9, H11. Світловий потік повинен бути не менше 1500 Лм і, звичайно ж, важлива наявність радіатора охолодження.
  3. Для протитуманок. Великою популярністю користуються лампи з цоколем H8, H11, їхня номінальна яскравість має бути близько 1000 Лм.
  4. Габаритні вогні. Можна купити лед фару з цоколем W5W T10, який має великий попит. Середня яскравість габаритних вогнів має становити близько 50-100 лм.

Визначення світлового потоку (люмен)

Світловий потік – це фізична величина, що характеризує кількість світла, що випромінюється або поглинається джерелом або приймачем світла. Для ЛЕД фар світловий потік визначається як відношення енергії світла, що випромінюється фарами, до енергії електричного струму, що подається на них. Величина вимірюється в люменах (лм) і залежить від багатьох факторів, таких як температура, напруга, опір, колірна температура та кут розкриття фар. Величина може бути підвищена завдяки використанню спеціальних оптичних систем, що посилюють інтенсивність та спрямованість світла.

Світловий потік повинен відповідати певним вимогам, щоб забезпечити безпеку та комфорт водія та пасажирів. Купити фару ближнього світла треба не менше 1000 лм, дальнього – не менше 1500 лм. Освітлення фари повинно бути рівномірно розподілене по всій поверхні дороги, не засліплювати зустрічних водіїв і не створювати відблисків на мокрому асфальті. 

Колірна температура (Кельвіни)

Перш ніж вирушати у магазин автозапчастин, потрібно знати, що вибирати колірну температуру треба у діапазоні від 4000 до 6000 Кельвін, щоб забезпечити хорошу видимість на дорозі та не засліплювати зустрічних водіїв. Колірна температура вище 6000 К може створювати надто яскраве та холодне світло, яке може бути неприємним для очей та знижувати контрастність об’єктів. Параметр нижче 4000 К може давати занадто тепле та жовте світло, яке може бути недостатньо яскравим та ефективним для якісного нічного освітлення.

Способи охолодження та робоча температура

Світлодіодні автомобільні фари – це сучасний тип освітлювальних приладів, що забезпечує яскраве та чітке освітлення дороги. Однак світлодіоди також мають свої недоліки, такі як висока робоча температура та ризик перегріву. Для того, щоб світлодіодні фари працювали ефективно та довго, необхідно забезпечити їхнє надійне охолодження. Існує кілька способів охолодження приладів:

  1. Пасивне – засноване на використанні тепловідвідних елементів, таких як радіатори, ребра або металеві пластини, які розподіляють тепло від світлодіодів по більшій поверхні та відводять його у навколишнє середовище. Пасивне охолодження не потребує додаткового енергоспоживання та не створює шуму. Але при цьому такі запчастини до машини мають обмежену ефективність і залежить від температури повітря.
  2. Активне – включає використання вентиляторів або п’єзоелектричних елементів, які примусово циркулюють повітря по тепловідвідних елементах і збільшують швидкість відведення тепла. Дозволяє досягати нижчої робочої температури світлодіодів і підвищувати їхню яскравість і термін служби (рідше прийдеться відвідувати магазин запчастин) але потребує додаткового енергоспоживання і може створювати шум або вібрацію.

У середньому робоча температура світлодіодних фар становить від 60 до 120 градусів за Цельсієм. При перевищенні діапазону світлодіоди можуть втратити яскравість, колір або згоріти. Тому важливо вибирати якісні прилади з відповідним способом охолодження та стежити за їх станом.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢