Смерть або канікули. Чому зрадофіли помилилися з малим бізнесом

Точка зору

1 січня набули чинності запропоновані урядом закони, які дозволяють покращити інвестиційний клімат (1797-VIII від 21.12.2016) і удвічі підняти мінімальну заробітну плату (1774-VIII від 06.12.2016). Найбільш резонансним виявився саме другий з них. А точніше, одна з його норм, за якою з 1 січня друга (річний ліміт доходу дo 1,5 млн грн.) та третя (до 5 млн грн.) групи фізосіб-підприємців мають платити єдиний соціальний внесок у розмірі 704 гривні на місяць навіть за відсутності прибутку. Ця норма спровокувала масове закриття ФОПів. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, за грудень минулого року офіційно припинили діяльність 144,3 тис. ФОП, за перші десять днів цього року — ще 43,7 тис. Для порівняння: у грудні 2015 р. від статусу підприємців відмовилися близько 17,7 тис. фізосіб. ЗМІ одразу почали поширювати хвилю негативу про начебто масове скорочення малого бізнесу через посилений податковий тиск.

Та що ж відбувається насправді? По-перше, ліквідуються лише суб"єкти підприємництва, які не ведуть господарської діяльності, нічого не виробляють, не здійнюють внеску у накопичення національного продукту, тобто по суті "мертві" підприємства. Відтак, про реальне скорочення малого бізнесу взагалі не йдеться. В Мінсоцполітики нарахували близько 800 тис. недіючих фізичних осіб-підприємців. Віце-прем'єр Павло Розенко спрогнозував, що "закриття" таких "сплячих" ФОП триватиме ще близько двох місяців. По-друге, у даному випадку про посилення фіскального навантаження взагалі не йдеться — малих підприємців зобов"язали стабільно робити відрахування в недержавні фонди соціального страхування. Адже навряд хтось із тих, хто сьогодні виступає проти щомісячної обов"язкової сплати ЄСВ, також охоче погодиться у майбутньому отримувати пенсію час від часу. Уряд не піднімає пенсійний вік чи ставки оподаткування. Натомість цілком справедливо розширює базу оподаткування в умовах катастрофічного дефіциту Пенсійного фонду, переходячи до принципу: "сплачуєш внески в Пенсійний фонд — отримуєш пенсію". При цьому держава повністю дотримується і взятих на себе зобов"язань. Адже раніше було суттєво зменшено ставку ЄСВ аби зменшити навантаження на бізнес. Спрощену систему на поточний рік збережено. Кількість груп не змінилася — їх чотири, обсяги річного доходу для кожної групи також залишилися незмінними. Зберігається і принцип соціальної справедливості: ФОП звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують соціальну допомогу. Найдрібніші підприємці (платники єдиного податку першої групи з річним лімітом доходу дo 300 тис. грн.) мають право сплачувати ЄСВ у сумі 352 грн. на місяць.

І головне — для реально працюючих підприємств уряд запропонував низку новацій, які полегшують ведення бізнесу на старті і дозволяють у подальшому акумулювати інвестиційний ресурс. "Одна з головних новацій закону № 1797-VIII — запровадження п"ятирічних податкових канікул для малого бізнесу. Сьогодні для багатьох підприємців це питання виживання і збереження робочих місць, а отже, соціального балансу", — розповідає Ігор Реутов, адвокат, керівник департаменту АФ "Грамацький і Партнери". Від оподаткування податком на прибуток звільняються малі підприємства, які відповідають певним критеріям. Зекономлені кошти можуть бути реінвестовані у розвиток бізнесу. Крім того, новий закон усуває податкову дискримінацію по відношенню до фізосіб-підприємців. А саме, розширюється перелік витрат ФОП (орендна плата за землю, плата за ліцензії, амортизація), на які може бути зменшений оподатковуваний прибуток. А також надається право на амортизацію основних засобів, що використовуються у підприємницькій діяльності, що дозволить оновлювати основні засоби та залучати інвестиції.

Олена Семенова

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢