УАВтормет оцінює обсяги військового брухту в України в 18-20 тис. т

Економіка Металообробка Новини
УАВтормет оцінює обсяги військового брухту в України в 18-20 тис. т

Українські брухтозаготівельники оцінюють загальний обсяг військової техніки та спорядження, які можуть бути переведені до категорії металобрухту, у 18-20 тис. т. Про це написав виконувач обов’язків голови Експертно-наукової ради Української асоціації вторинних металів («УАВтормет») Олександр Шейко у своїй колонці для “Нового времени”, пишет ГМК-Центр.

В асоціації розробили спеціальну методику розрахунків потенційних обсягів металобрухту, який може утворитися внаслідок утилізації військової техніки. Методика враховує частку пошкодженої української та трофейної техніки, яка відновлюється, ремонтується та розбирається на запасні частини підрозділами ЗСУ, має складні логістичні ситуації та напрямки, а також враховує інші фактори економічного та технологічного характеру.

Проте зі збутом металобрухту та його переробкою є суттєві складнощі. Так, з одного боку, діють високі експортні мита на вивіз брухту. З іншого – низька комерційна привабливість, законодавчі обмеження та мінімальна рентабельність.

Насамперед варто зазначити, що згідно з чинним законодавством знищена чи пошкоджена військова техніка (зокрема трофейна) є державною власністю. Її утилізація проводиться під контролем Міноборони чи уповноважених структур.

Високолеговані марки сталі в Україні до війни могла переробляти одна металургійна компанія та ливарні цехи підприємств військово-промислового комплексу. Нині ж, з урахуванням обмеженої роботи підприємств, потреби у такому вигляді брухту мінімальні, а сама переробка – специфічний та складний процес.

Як повідомляв GMK Center, “УАВтормет” просила Міністерство стратегічних галузей промисловості України врегулювати утилізацію металобрухту, який утворився внаслідок воєнних дій на території країни. Поки що асоціація не отримала жодної відповіді від Мінстратегпрому на своє звернення.

Також асоціація раніше висловила сумніви щодо поширеного ЗМІ твердження, що вага всієї знищеної російської техніки, яку можна переплавити на брухт, становить 85 тис. т. На думку «УАВтормет» цей показник значно нижчий, оскільки частина трофейної військової техніки відновлюється, ремонтується та розбирається на запасні частини . Частка такої техніки може сягати 20-40%.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢