Банківська сфера: без європейської перспективи нема й бізнесу

Точка зору

Австрійська фінансова група Erste Group махнула на Україну рукою, оскільки ця держава не має перспективи найближчим часом приєднатися до ЄС. Експерти не виключають, що з України йтимуть й інші західні банки.

Днями одна з найбільших фінансових установ у Центральній і Східній Європі Erste Group заявила, що, незважаючи на складну економічну ситуацію, вона очікує покращення діяльності дочірніх банків у Румунії та Угорщині. "Вихід з цих країн, як от з України, на порядку денному не стоїть", – зауважив очільник материнської компанії в Австрії Андреас Трайхль, хоча за 2012 рік, зокрема через діяльність румунської дочки BCR, установі доведеться списати близько 300 мільйонів євро.

Про продаж українського "Ерсте Банк" фінансова група Erste Group, штаб-квартиру якої розташовано у Відні, оголосила ще місяць тому. Фахівців таке рішення не здивувало, адже європейські аналітики останнім часом неодноразово оцінювали умови роботи в Україні песимістично. І, як заявив в інтерв'ю DW експерт Віденського інституту економічних досліджень Василь Астров, через ризики на українському ринку з нього може піти ще не один західний банк.

"У ЄС існує система запобіганню банківським ризикам. А в Україні стає дедалі менше тих, хто готовий брати кредити, тож європейські банки або взагалі йдуть звідти, або суттєво скорочують своє портфоліо. Процес триватиме", – наголосив експерт.

Не лише збитковість

У Erste Group кажуть, що рішення про вихід остаточне, покупець в Україні вже визначений, і українську "дочку" австрійці віддадуть повністю. Втім, у холдингу причиною такого кроку називають не тільки збитковість "Ерсте банку". "Коли в 2007 році ми вийшли на український ринок, у нас були очікування щодо скорого вступу України до ЄС. Сьогодні ми маємо зовсім протилежну картину", – пояснила ситуацію речниця холдингу Erste Group у Відні Гана Цигонкова.

Представниця Erste Group наголосила, що холдинг цілеспрямовано зосереджує свою діяльність передусім на центрально- і східноєвропейських країнах, які входять до складу ЄС, а також на ринках тих держав, які мають статус кандидата на вступ до Євросоюзу.

"Ми бачили в Україні великий потенціал для економічного зростання, тому в 2005-2006 роках вирішили розширити нашу діяльність і прийшли в Україну", – каже речниця холдингу Erste Group. Однак упродовж 2007-2011 років "Ерсте Банк" не спромігся заволодіти очікуваною долею ринку від 10 до 20 відсотків, а загальна сума його збитків сягнула 165-ти мільйонів євро. "Тож насправді, – підсумовує Цигонкова, – причини дві: брак перспективи, що найближчим майбутнім Україна приєднається до ЄС, та відсутність прибутків".

НБУ заганяє банки?

Експерт Астров, оцінюючи причини "провалу" Esrte Group в Україні, зазначив: "В Україні діють надто високі процентні ставки та існує загроза падіння курсу гривні", – каже Астров. На його думку, це зумовлено як адміністративними заходами з боку уряду, ситуацією з продажем валюти, так й екстремально рестриктивною грошовою політикою Національного банку України.

"Банки вимушені платити високі проценти за депозитними вкладами, тож за кредити вони повинні вимагати ще більш високі проценти, щоб забезпечити маржу", – каже Астров та додає, що бажаючих брати кредити під 20 відсотків річних у таких умова звичайно меншає.

Саме це, на думку експерта Віденського інституту економічних досліджень, і відрізняє Україну від Угорщини та Румунії. За його словами, загальна ситуація в економіці тут ні до чого. "Перспективи економічного зростання в Угорщині чи Румунії не кращі, ніж в Україні. Йдеться не про це в принципі, адже ці країни теж мають чималі проблеми у фіскальному секторі. В Україні головне – постійний тиск і очікування падіння гривні", – наголосив експерт.

Цигонкова підтвердила DW, що Erste Group визначилась з покупцем української дочки. Ним стане Олександр Адаріч, який володіє, зокрема, "Фідобанком", що обслуговує приватних та корпоративних клієнтів в Україні. Речниця Erste Group висловила сподівання, що новий власник продовжить стратегію, закладену "Ерсте Банком" в Україні".

Олена Перепадя

Новини

2 Травня 2024

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

Після розблокування кордону держбюджет додатково отримав 2,5 млрд грн

Свириденко прогнозує зростання економіки на рівні 4,6%

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

Вступ України обійдеться Євросоюзу у кругленьку суму – Deutsche Welle

Підвищення акцизу на пальне стане ударом для всіх українців

Австрійська влада застерігає Raiffeisen bank від угоди з Дерипаскою – Reuters

У квітні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності

Україна вийшла на довоєнні показники експорту – Свириденко

Samarco, Vale та BHP запропонували сплатити 25 млрд дол штрафу за прорив дамби в 2015 році

ВСІ НОВИНИ ⇢