"Родовід" та "Київ" отримали по голові

Точка зору

Морозов мав шанс позбутися додатка "виконуючий обов'язки" – як і Щербина та Францкевич. Однак він не встиг подати частину необхідних документів і не з'явився на іспит у Нацбанк.

Кабмін погодив, а Нацбанк схвалив кандидатури керівників двох із трьох націоналізованих банків – "Родоводу" та "Києва".

Постійний керівник Укргазбанку був затверджений раніше, проте ще не пройшов процедуру узгодження в НБУ. Про це повідомили джерела у Кабміні і Нацбанку.

Як і очікувалося, головою правління Родовід Банку призначений його тимчасовий адміністратор Сергій Щербина. Банк "Київ" очолив Ігор Францкевич.

Після рішення Кабміну кожен з них став виконуючим обов'язки голови правління. "Їх кандидатури погоджені. Тимчасові адміністрації в обох банках ще зберігаються", – зазначило джерело в уряді.

У четвер також стало відомо, що заступником голови Родовід Банку став Дмитро Єгоренко, який раніше працював на посаді заступника голови.

Крім того, у понеділок з'явилася новина про призначення колишнього керівника Ощадбанку Олександра Морозова на пост глави Укргазбанку.

"Виконуючим обов'язки голови правління Укргазбанку за поданням Міністерства фінансів з 21 липня призначено Олександра Морозова. Рішення про це підписано 17 липня", – повідомив тимчасовий адміністратор Укргазбанку Олександр Соколов.

Згідно з процедурою, для затвердження цих осіб потрібна згода НБУ. Як стало відомо виданню, у четвер вона була отримана щодо двох з трьох кандидатур. Після здачі іспитів Нацбанк затвердив Щербину та Францкевича.

"Затвердження Олександра Морозова очікується. Воно не відбулося з технічних причин", – підкреслив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик.

Джерело у Нацбанку вважає, що Морозов мав шанс позбутися додатка "виконуючий обов'язки" – як і Щербина та Францкевич. Однак він не встиг подати частину необхідних документів і не з'явився на іспит.

Опитані банкіри дуже високо оцінили кандидатуру Францкевича і з схваленням сприйняли особу Щербини.

Раніше на посаду керівника банку "Київ" претендував Олександр Сінгаєвський. Однак, за інформацією видання, він не зміг здати кваліфікаційні іспити в НБУ.

Це легко вдалося Францкевичу. Він досвідчений банкір, раніше очолював Райффайзенбанк Україна. Після конфлікту з власниками установи, з грудня 2006 року, він очолив Індекс Банк, який придбала французька Crédit Agricole.

Однак уже в травні 2008 року він покинув "Індекс", і лише у листопаді 2008 року стало відомо про призначення Францкевича на посаду першого заступника голови Промінвестбанку. Однак незабаром його на цій посаді змінив В'ячеслав Юткін. У банк "Київ" Францкевич прийшов нізвідки.

"Він жорсткий, уміє вести бізнес по-українськи. Думаю, з цієї причини він не спрацювався з французами. Але "Київ" – не надто цікавий проект. Францкевич може керувати великим банком", – підкреслив заступник голови однієї з великих установ.

Сергій Щербина з жовтня 2007 року по березень 2008 року обіймав посаду голови правління невеликого Терра Банку. До цього він два роки очолював Трансбанк.

Останнім часом Щербина працював заступником директора департаменту з рекапіталізації і роботи з проблемними банками Мінфіну. Звідти у червні він прийшов на посаду тимчасового адміністратора "Родоводу", замінивши на цьому посту виконавчого директора НБУ Віктора Кравця.

З тих пір, відповідаючи на питання, чи означає ця рокіровка його майбутнє призначення на посаду голови правління банку, Щербина блід і знаходив відмовки.

"Він керував до цього невеликими банками. Він не жорсткий. Але це, можливо, і непогано. Як і те, що він молодий. Загалом, нормальний кандидат", – охарактеризував його один з опитаних банкірів.

Сергій Лямець

Новини

2 Травня 2024

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

Після розблокування кордону держбюджет додатково отримав 2,5 млрд грн

Свириденко прогнозує зростання економіки на рівні 4,6%

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

ВСІ НОВИНИ ⇢