Північний ГЗК просить уряд про допомогу

Металургія Новини Теми дня
Північний ГЗК просить уряд про допомогу

Через ускладнену логістику, подорожчання транспортування і водночас падіння світових цін на метал українська металургійна продукція втрачає конкуренцію на світовому ринку, через що підприємства в рази скорочують виробництво, а Україна втрачає валютні надходження. Щоб урятувати гірничо-металургійний комплекс України, влада має вжити невідкладних заходів – інакше буде втрачено і виробничий потенціал, і кваліфіковані кадри. Про це йдеться у відкритому листі від Північного гірничо-збагачувального комбінату до прем’єр-міністра Дмитра Шмигаля.

Як написано в листі, ПівнГЗК опинився у найскладнішому становищі за всю історію: зазнали руйнувань та заблоковані окупантами маріупольські металургійні комбінати “Азовсталь” і “ММКІ”, інші українські металургійні комбінати скоротили виробництво – і тепер блокування українських портів.

“До того ж значними темпами зросла собівартість нашого товару й упали ціни. Критично зріс залізничний тариф для руди більш ніж на 140%, рента зросла на 160%, зростає вартість енергоресурсів та імпортних матеріалів. Водночас протягом останніх кількох місяців ціни на ЗРС скоротилися більш ніж на третину порівняно із цінами минулого року. Обмеженість у збуті і неконкурентність української ЗРС на світовому ринку призвели до того, що ПівнГЗК змушений був припинити видобування руди та скоротити виробництво в липні до 18% довоєнного рівня”, – зазначають у листі.

На комбінаті наголосили, що зараз роблять усе можливе, щоб зберегти робочий колектив і виробничий потенціал, який буде дуже потрібний Україні для відновлення після перемоги. Адже, за результатами 2021 року, комбінат сплатив понад 7,6 млрд грн податків та зборів і залучив до України понад $620 млн експортного виторгу. Але галузь зараз нагально потребує заходів, які допоможуть їй цей потенціал зберегти, переконані в компанії.

“Для збереження виробничого потенціалу гірничовидобувного комплексу необхідно знизити вартість вантажних перевезень “Укрзалізницею”, тимчасово скасувати ренту на видобування руд заліза й екологічний податок за нетоксичні відходи гірничої промисловості, знизити вартість електроенергії та природного газу, а також розблокувати експорт, що дасть змогу відновити втрачені позиції на віддалених експортних ринках”, – зазначено в листі.

Такі кроки, переконані на комбінаті, дадуть змогу наростити завантаженість виробничих потужностей, зберегти персонал і продовжити допомагати армії та постраждалим від війни.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢