НКРЕКП затвердила підвищення тарифу на передачу електроенергії у три етапи

Новини ТЕК
НКРЕКП затвердила підвищення тарифу на передачу електроенергії у три етапи

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила підвищення тарифу НЕК “Укренерго” на передачу електроенергії протягом 2023 року у три етапи. Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні у середу, 21 грудня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зокрема, з 1 січня 2023 року тариф збільшиться на 10% – з нинішніх 345,64 грн за МВт-год до 380,28 грн за МВт-год (тут і далі без ПДВ), з 1 квітня – ще на 13,1%, до 430,25 грн за МВт-год, а з 1 липня – ще на 12,7%, до 485,1 грн за МВт-год.

Водночас НКРЕКП вперше встановила тариф на передачу електроенергії для підприємств “зеленої” електрометалургії – на 2023 рік його встановлено у розмірі 209,42 грн за МВт-год.

Регулятор також ухвалив рішення про підвищення у три етапи тарифу “Укренерго” на диспетчеризацію. З 1 січня він зросте на 9,9% – з нинішніх 62,13 грн до 68,28 грн за МВт-год, з 1 квітня – ще на 18,4%, до 80,87 грн за МВт-год, а з 1 липня – ще на 18,1%, до 95,54 грн за МВт-год.

В обґрунтуванні до проєкту постанови зазначається, що рішення застосувати поетапне збільшення тарифу комісія ухвалила на нараді 20 грудня. Передостання редакція проєкту ухвали передбачала традиційне одномоментне зростання тарифу на передачу з 1 січня на 28,9% – до 445,4 грн за МВт-год, на диспетчеризацію – на 36,7%, до 84,91 грн за МВт-год.

“Таке одномоментне зростання в умовах воєнного часу може бути надмірно обтяжливим для споживачів електроенергії. Враховуючи можливі негативні наслідки різкого підвищення тарифів для споживачів, доцільно застосування поетапного підвищення тарифу на послуги з передачі”, – пояснюється в обґрунтуванні зміну підходу.

Своєю чергою голова “Укренерго” Володимир Кудрицький у виступі на засіданні зазначив, що для нього стало несподіванкою застосування нового підходу поетапного перегляду тарифу.

“Проаналізувати його вплив на нашу можливість здійснювати діяльність оперативно-технологічного управління системою експлуатації мереж зараз важко. Точно можна сказати, що запропонований порядок збільшення тарифу на передачу та диспетчеризацію не відповідає структурі витрати коштів, яка очікується наступного року”, – сказав він.

“Наприклад, ми очікуємо дуже високі витрати на допоміжні послуги на початку року, і ми також очікуємо, що на початку року ми повинні витрачати дуже значні гроші на відновлення розбитих мереж, щоб кількість наших колег-енергетиків, які беруть участь у засіданні регулятора при свічках, поменшало, а не побільшало”, – додав Кудрицький.

Новини

2 Травня 2024

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

Після розблокування кордону держбюджет додатково отримав 2,5 млрд грн

Свириденко прогнозує зростання економіки на рівні 4,6%

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

Вступ України обійдеться Євросоюзу у кругленьку суму – Deutsche Welle

Підвищення акцизу на пальне стане ударом для всіх українців

Австрійська влада застерігає Raiffeisen bank від угоди з Дерипаскою – Reuters

У квітні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності

Україна вийшла на довоєнні показники експорту – Свириденко

Samarco, Vale та BHP запропонували сплатити 25 млрд дол штрафу за прорив дамби в 2015 році

Acciaierie d’Italia планує у майбутньому виробляти 6 млн тонн сталі на рік

ВСІ НОВИНИ ⇢