Росія відправила 1 млн тонн нафтопродуктів з чорноморських портів попри санкції

Економіка Новини ТЕК
Росія відправила 1 млн тонн нафтопродуктів з чорноморських портів попри санкції

Після набуття чинності ембарго ЄС та G7 на російські нафтопродукти на початку лютого 2023 року, з російських портів у Чорному морі протягом лютого та березня вирушили 28 танкерів, які в обхід санкцій перевезли 1,14 млн тонн нафтопродуктів. Про це свідчать дані дослідження Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та Моніторингової групи BlackSeaNews.

Зокрема, в лютому моніторинг зафіксував 11 танкерів-порушників, які перевезли 403,99 тис. тонн нафтопродуктів. Всі пункти призначення танкерів з російськими нафтопродуктами знаходились в країнах ЄС, в тому числі один — безпосередньо в порту Мотріль (Іспанія). Решта пунктів призначення — в районах рейдової перевалки біля берегів Греції та Мальти.

У березні кількість танкерів-порушників збільшилася до 17 суден, а обсяг перевезень — майже удвічі порівняно з лютим, до 737,86 тис. тонн. Пункти призначення танкерів з російськими нафтопродуктами в березні 2023 року знаходились не тільки в країнах ЄС, але й в США, у тому числі один — безпосередньо в порту Вілмінгтон (Північна Кароліна, США), ще один — безпосередньо в порту Руан (Франція). Решта пунктів призначення — в районах рейдової перевалки біля берегів Греції та Мальти.

17 з 28 танкерів-порушників ембарго або 60,7% належать судновласникам з країн ЄС: Греції — 16, Італії — 1. Із 28 танкерів-порушників ембарго 6 танкерів зареєстровані під прапорами країн ЄС: 5 — під прапором Мальти, 1 — під прапором Греції.

Моніторингова група поінформувала також, що на початку квітня зафіксовано ймовірно новий район рейдової перевалки поза межами територіального моря Греції, який розташовано не традиційно в Лаконійській затоці, яка вже фігурує на сторінках ЗМІ, а у так званому Міртойському морі між островами Кітера та Мілос. Саме там було зафіксовано перебування грецького танкера Agios Nikolaos із траєкторією, що є характерною для рейдової перевалки.

Загалом у лютому 2023 року зафіксоване скорочення експорту нафтопродуктів із російських портів у Чорному й Азовському морях на 7,8% порівняно з березнем — до 2,991 млн тонн, а в березні він знову збільшився — до 3,632 млн тонн.

На початку червня Євросоюз затвердив шостий пакет економічних та персональних санкцій проти Росії і Білорусі у зв’язку з російським військовим вторгненням до України. Основною складовою шостого пакета санкцій стала заборона на імпорт російської нафти морем. Ембарго набрало чинності з 5 грудня 2022 року для нафти та з 5 лютого 2023 року для нафтопродуктів.

Крім того, коаліція, до якої входять 27 країн Євросоюзу, США, Канада, Японія, Велика Британія та Австралія, встановила цінову стелю на морські перевезення російської нафти поза ЄС, після чого найбільші західні страхові компанії перестали страхувати судна, які транспортують нафту з Росії за ціною, вищою $60 за барель.

Новини

1 Травня 2024

Сенат США підтримав заборону на імпорт російського урану

Ціна на залізну руду в поточному році перевищить $100/тонна

ВВП у ЄС зріс на 0,3% 

Держбюджет у квітні отримав майже 154 млрд грн податків 

В Yasno жаліються, що кияни не сплачують рахунки за електрику

Нацбанк завершує розробку законопроєкту про страхування воєнних ризиків

Порти Польщі скоротили перевалку залізної руди та брухту на 18,5%

Без перегляду тарифу на електрику взимку буде складна ситуація з енергозабезпеченням

Стеля цін на російську нафту не працює

30 Квітня 2024

На відновлення інфраструктури направлять 3,7 млрд грн

Вартість турецького сталевого імпорту у січні-березні знизилася на 2,4%

Vallourec поставить труби для нафтогазового проекту в Гайані

Внаслідок вибуху в Одесі в атмосферу потрапило понад 36 тис тонн діоксиду вуглецю

Вантажообіг портів Китаю збільшився до 4 млрд тонн

Дніпрометиз Тігіпка скоротив прибуток у 2,6 раза

POSCO розпочала модернізацію доменної печі на заводі в Пхохані

ВСІ НОВИНИ ⇢