ФДМУ розраховує на швидкий розпродаж, а не на розвиток стратегічних підприємств

Економіка Новини
ФДМУ розраховує на швидкий розпродаж, а не на розвиток стратегічних підприємств

Розмови про те, що Фонд державного майна України може стати не просто ріелтором держвласності, але й повноцінною корпорацією розвитку, яка збільшить капіталізацію країни – виявилися лише піаром, – відзначають ЗМІ.

На думку журналістів, практика управління держпідприємствами та плани приватизації держактивів, свідчать про те, що ніяких позитивних якісних змін в діяльності ФДМУ не відбулося. Головний акцент у роботі Фонду зроблено не на стратегію і навіть не на тактику, а на операційну діяльність, тобто валовий розпродаж всього, від часток російських олігархів в ТРЦ до унікальних добувних підприємств. Але і з підготовкою до масштабної приватизації також є проблеми.

Іноді складається таке враження, немов Фонд поспішає позбутися найбільш привабливих активів ще до закінчення війни, без огляду на програми післявоєнного відновлення економіки та не очікуючи, поки серйозний західний інвестор наважиться прийти в Україну із великими грошима. При цьому, посадовці повністю усвідомлюють і відверто визнають, що «під час війни, мало хто забажає вкладати кошти в країну…».

За підсумками великої приватизації, яка запланована на кінець 2023 року, від продажу ОПЗ, ОГХК, ЗТМК, «Центренерго», ЗАлК, НГЗ, Демуринського ГЗК та інших великих держпідприємств, ФДМУ планує отримати лише 400 млн. дол. Напевно, знайдеться чимало бажаючих піймати цінну рибу на таку скромну наживку у мутній воді приватизації військового часу, але зиск від цього для держави буде мінімальним. Бенефіціарами такої приватизації стануть хіба що наближені та поки не віддалені від влади бізнесмени, які знають справжню ціну українським активам та куплять їх без конкуренції під час «військового розпродажу». У підсумку отримаємо мільйони замість мільярдів, офшоризацію-2.0, нову порцію нелегітимної власності, втрату довіри всередині та зовні.

ЗМІ також звертають увагу, що перед реприватизацією «Криворіжсталі», за яку 2005 року вторгували рекордні 4,8 млрд. дол., комбінат нахвалювали як єдину дитину перед заручинами, а анонс великої приватизації 2023 року чомусь більше схожий на некролог. «Якщо ми не продамо їх (великі підприємства) в цьому році, то у наступному їх єдиною цінністю буде нерухомість, а ще через рік – лише земля, на якій вони стоять» – наводять ЗМІ цитату голови ФДМУ Р.Умерова та доходять висновку, що із таким маркетингом, годі й розраховувати на успішність запланованої приватизації.

Новини

30 Квітня 2024

США розглядають заборону на імпорт російського урану

Український експорт з чорноморських портів сягнув довоєнного рівня – Кислиця

УЗ має всі механізми для продажу брухту

У березні французькі металурги збільшили виплавку сталі на 13%

Для зеленого переходу Європі до 2030 року потрібні майже €600 млрд

EUROFER очікує зростання споживання сталі в ЄС до 130 млн тонн

Українські енергетичні компанії за 2023 рік збільшили дохід на 8%

Розподілена генерація для захисту від блекаутів включатиме інноваційні системи – Укренерго

29 Квітня 2024

Міненерго пояснює чому хоче підвищити тариф на електроенергію

Україні дозволили продовжити перемовини про транспортний безвіз

ArcelorMittal інвестує у модернізацію коксохімічного заводу в Польщі

Бронювання працівників: Мають бути чіткі, прозорі правила і критерії бронювання

Конфіскація російських активів допоможе Україні профінансувати війну до 2028 року

Мінвідновлення захищає  4 тис об’єктів критичної інфраструктури

Україна втратила половину своїх терміналів

Протягом січня-березня іспанські металурги скоротили випуск сталі на 2,3% 

ВСІ НОВИНИ ⇢