Українські енергетичні компанії за 2023 рік збільшили дохід на 8%

Економіка Новини ТЕК
Українські енергетичні компанії за 2023 рік збільшили дохід на 8%

Сукупний дохід десяти найбільших компаній енергетичної сфери України за 2023 рік становив 745,87 млрд грн – це на 8% більше, ніж у 2022 році, коли він сягав 688,45 млрд грн. Такі дані оприлюднив Індекс Опендатабот.

Половина компаній з десятки належить державі, ще чотири – групі СКМ Ріната Ахметова.

Лідером другий рік поспіль залишається «Д.Трейдинг», яка входить до групи СКМ. Її дохід у 2023 році зріс на 15% проти 2022 року, сягнувши 165,65 млрд грн. При цьому чистий прибуток компанії збільшився на 30%.

Найбільший приріст доходу серед компаній групи СКМ показали «Київські енергетичні послуги» (у 1,5 раза) і «Дніпровські енергетичні послуги» (на третину). Остання компанія отримала найбільший приріст прибутку – у 2,5 раза – серед усіх компаній Індексу.

Натомість «ДТЕК Західенерго», що також належить СКМ, зменшила свій дохід на 16%. Торік компанія отримала збитки в розмірі 164 млн грн.

Загалом сукупний дохід чотирьох компаній групи СКМ сягнув 262,48 млрд грн у 2023 році. Це 35% сукупного доходу першої десятки енергетичного Індексу Опендатабот.

До рейтингу найкращих компаній увійшло 5 державних компаній, проте лише двом вдалося збільшити свій дохід торік. «Укргідроенерго» збільшила заробіток на 30%, а НАЕК «Енергоатом» – на 15%.

«Укргідроенерго» отримала 2023 року найбільший чистий прибуток серед 10 компаній Індексу – 17,3 млрд грн. Це майже в половину більше, ніж у перший рік повномасштабного вторгнення. Дохід державного «Укренерго» за рік майже не змінився – понад 82 млрд грн.

Ще дві державні компанії, які торгують газом, зменшили свої доходи у 2023 році: «Нафтогаз України» – на 4%, «Нафтогаз Трейдинг» – на 9%. Обидві компанії отримали збитки у 2023 році – 10,29 млрд грн загалом.

Останнє місце в десятці посідає ТОВ «Київська обласна ЕК», власником якої є Неля Костенко. Компанія збільшила свій дохід на 29%, водночас її прибуток зменшився на чверть проти першого року повномасштабного вторгнення.

Ситуація в енергетиці зараз значно складніша, ніж торік. З березня 2024 року росія завдала трьох масованих ударів по енергосистемі України, вивівши з ладу до 8 ГВт потужностей генерації електроенергії.

Для відновлення потужностей українських теплоелектростанцій, втрачених через російські обстріли, необхідно 350 млн доларів. «ДТЕК» розглядає різні способи залучення коштів, зокрема отримання деталей і складових з європейських енергетичних об’єктів. Перемовини ведуться з урядами Німеччини, Румунії, Болгарії, Греції та Литви.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢