Україна здатна швидко замістити на західних ринках російських товарів на 10 млрд дол – Кисилевський

Економіка Машинобудівництво Металообробка Металургія Новини Точка зору
Україна здатна швидко замістити на західних ринках російських товарів на 10 млрд дол – Кисилевський

Україна здатна в короткостроковій перспективі без якихось значних інвестицій замістити на західних ринках російських та білоруських товарів на суму в 10 млрд дол. Таку думку в інтерв’ю МінПрому висловив заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Він нагадав, що в 2021 році сумарний експорт російських і білоруських товарів виключно переробної промисловості становив близько 36 млрд дол., з яких 25,5 млрд дол. припадало на країни Заходу.

На думку Д.Кисилевського у плані заміщення українськими товарами імпорту з Росії та Білорусі до ЄС та інші західні ринки, який 22 травня Комітет з питань економічного розвитку рекомендував розробити уряду у тримісячний термін, має бути три складових – санкції, забезпечення доступу українських товарів до відповідних ринків і промислова політика.

“По першій складовій ми маємо проаналізувати які товари з Білорусі та РФ на західних ринках досі не обкладені санкціями. Це одна множина. І інша множина це ті товари, які виробляються в Україні. Добиватись введення санкцій має стати пріоритетом уряду в першу чергу там, де є перетин по цим позиціям. У нас є товари металургії, деревообробки, хімічної та харчової промисловості, які росіяни постачали на західні ринки, і по цим товарам ми маємо пропонувати нашим західним партнерам запроваджувати санкції. І наш аргумент до них дуже простий – ми просимо вас запровадити санкції проти цих товарів, але ми готові замістити їх відповідними українськими, які нічім не гірше, а частіше ще й кращі, ніж російські і конкурентні по ціні і тому європейські споживачі не помітять якогось дискомфорту”, – відзначив Д.Кисилевський.

Ві також звернув увагу на те, що незважаючи на ембарго на торгівлю з Росією, але контрабандою в Україну продовжують поступати певні товари з країни-агресора: “Зокрема є інформація, що коли ви їдете на автомійку, то скоріш за все вам помиють машину хімією походженням з країни-агресора. Тобто є питання роботи правоохоронних органів і знову до тих, хто провозить контрабандою до України російські товари, сьогодні це просто аморально”.

Також. Д.Кисилевський висловив переконання, що уряду було б доцільно розглянути питання на запровадження ембарго на торгівлю з Білоруссю.

“Щодо доступу до ринків. Буквально днями Європарламент затвердив продовження ще на рік безмитного доступу українських товарів до ЄС. Ми за це європейським партнерам нашим надзвичайно вдячні і Мінекономіки молодці, що змогли цього домогтись, але хотілося б мати такий режим аж до нашого повноцінного вступу до ЄС і це має бути завданням уряду. І також має бути завданням робота по усуненню тих заборон, які запровадили наші сусіди проти української аграрної продукції”, – резюмував Д.Кисилевський.

Новини

2 Травня 2024

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

Після розблокування кордону держбюджет додатково отримав 2,5 млрд грн

Свириденко прогнозує зростання економіки на рівні 4,6%

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

Вступ України обійдеться Євросоюзу у кругленьку суму – Deutsche Welle

Підвищення акцизу на пальне стане ударом для всіх українців

ВСІ НОВИНИ ⇢