ОПЕК мають потенціал для збільшення видобутку нафти

Економіка Новини
ОПЕК мають потенціал для збільшення видобутку нафти

Країни ОПЕК, які беруть участь в угоді ОПЕК+, можуть збільшити видобуток нафти 2024 року попри ухвалене на минулому червневому засіданні рішення про скорочення квот.

З урахуванням того, що квоти не виконуються, 2024 року країни ОПЕК мають потенціал збільшення видобутку на 0,5 млн барелів на добу (б/д) від поточного рівня, свідчать розрахунки агентства «Інтерфакс-Україна» на основі червневого звіту ОПЕК.

Згідно з розрахунками на основі даних ОПЕК про дозволені рівні видобутку на 2023 і 2024 роки, країни ОПЕК на 2024 рік знизили свою квоту видобутку в рамках угоди ОПЕК+ на 422 тис. б/д.

При цьому квоти знизили тим країнам, які не можуть їх використати вже протягом тривалого часу: дозволений видобуток Алжиру знижено на 175 тис. б/д, Конго – на 34 тис. б/д, Екваторіальній Гвінеї – на 51 тис. б/д, Нігерії – на 362 тис. б/д. Водночас збільшену квоту отримали ОАЕ, які довели здатність добувати більше, – на 200 тис. б/д.

Добровільні скорочення країн ОПЕК на 1 млн б/д діють з травня по грудень 2023 року. Виходячи зі звіту ОПЕК, загальне скорочення видобутку витримано, хоча деякі країни скоротили видобуток менше, ніж обіцяли, інші – більше.

Однак загального дозволеного рівня видобутку у травні досягти однак не вдалося. За підсумками травня країни ОПЕК не використовують свої квоти на видобуток 1,9 млн б/д, з урахуванням добровільних обмежень – 0,9 млн б/д.

Таким чином, квота країн ОПЕК у рамках угоди ОПЕК+ на 2024 рік знизиться на 422 тис. б/д і становитиме майже 25 млн б/д порівняно з 25,4 млн б/д 2023 року. З урахуванням добровільних обмежень країни ОПЕК 2024 року планують видобувати майже 24 млн б/д.

Тим часом у травні 2023 року країни ОПЕК, які беруть участь в угоді ОПЕК+, видобували 23,48 млн б/д. Таким чином, 2024 року країни ОПЕК мають змогу збільшити видобуток нафти на 470 тис. б/д.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢