Fitch прогнозує зростання української економіки на 3,5% у 2023 році

Економіка Новини
Fitch прогнозує зростання української економіки на 3,5% у 2023 році

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує, що ВВП України зросте на 3,5% у 2023 році і на 4,0% у 2024 році після скорочення на 29% у 2022 році.

На думку агентства, споживання дещо відновиться на ослабленні побоювань щодо більш широкої військової ескалації, але інвестиції, як і раніше, в пригніченому стані. Fitch вважає, що заплановані на цей рік витрати на екстрене відновлення в розмірі $14 млрд будуть недовиконані.

Агентство очікує зростання бюджетного дефіциту цього року до 17,3% ВВП із майже 16% ВВП (25% ВВП без урахування міжнародних грантів) минулого року через пов’язані з війною витрати і скорочення грантового компонента бюджетної підтримки.

Базовий сценарій Fitch передбачає, що війна триватиме до 2024 року в рамках її нинішніх широких параметрів.

“Ми вважаємо, що нині Україна має стратегічну військову перевагу, підкріплену модернізованим озброєнням, західною розвідкою і твердою рішучістю. Однак у нашому основному сценарії військової переваги недостатньо для рішучого досягнення цілей”, – вказало рейтингове агентство.

Воно додало, що також спостерігається відсутність політичних поступок, які заслуговують на довіру, які могли б стати основою для врегулювання шляхом переговорів, що може призвести до дуже затяжного конфлікту.

“У більш довгостроковій перспективі ми очікуємо, що якась форма врегулювання покладе край війні, хоча вважаємо, що заморожений конфлікт більш імовірний, ніж стійка мирна угода”, – написало Fitch.

Також Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні “CC”. “Підтвердження РДЕ України в іноземній валюті на рівні “CC” відображає очікування Fitch щодо подальшої реструктуризації комерційного боргу до закінчення дворічної перерви у виплатах за єврооблігаціями у вересні 2024 року”, – наголошує агентство.

Крім того Fitch підтвердило РДЕ “CCC-” в національній валюті. Воно пояснило, що вищий рейтинг, ніж у боргу в іноземній валюті, відображає більш серйозні перешкоди для реструктуризації боргу в національній валюті, з огляду на те, що тільки 4% належать нерезидентам, тоді як 48% – Нацбанку України і 38% – українським банкам, зокрема, половина – держбанкам.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢