Україна й НАТО домовилися протидіяти блокуванню Чорного моря Росією

Економіка Новини
Україна й НАТО домовилися протидіяти блокуванню Чорного моря Росією

У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі у середу, 26 липня,відбулося перше в історії засідання Ради Україна—НАТО щодо посилення безпеки в Чорному морі після призупинення участі Росії в Чорноморській зерновій ініціативі. Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Обговорили перешкоджання Росією вільному судноплавству в Чорному морі. Мета ворога очевидна — позбавити світ українського продовольства, створивши таким чином глобальну продовольчу кризу. Спільно засудили вихід Росії з Зернової ініціативи та цілеспрямовані ракетні та дронові атаки на портову інфраструктуру півдня України”, — написав Кубраков у Facebook.

Міністр нагадав, що тільки за останні 9 днів в результаті атак Росії пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та 5 цивільних суден. Також росіяни обмежують судноплавство в районі тимчасово окупованого Криму та біля територіальних вод Болгарії. Цим Росія фактично блокує рух суден в напрямку морських портів України.

Маємо діяти швидко та рішуче. Не можна допустити блокади Чорного моря російськими військами. Це може призвести не тільки до втрат української економіки, але й до серйозної продовольчої кризи у світі, зокрема в таких гуманітарно чутливих регіонах як Африка та Азія. Уже обговорюємо можливі шляхи протидії цинічним атакам ворога та перешкоджанню вільному торговельному судноплавству”, — наголосив він.

Зокрема, НАТО вирішило посилити свою розвідувальну діяльність в акваторії Чорного моря для протистояння продовольчому шантажу Росії та її спробам зняти з себе відповідальність за загострення продовольчої кризи.

Розраховуємо, що це допоможе стабілізувати безпекову ситуацію і створить умови для відновлення нормальної роботи українських портів”, — підсумував Кубраков.

Росія 17 липня направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції з портів у Чорному морі. Одночасно російська сторона оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства у північно-західній акваторії Чорного моря.

Президент України Володимир Зеленський направив офіційні листи президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану і Генсеку ООН Антоніу Гутеррешу з пропозицією прожовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи чи її аналога в тристоронньому форматі.

Міністерство оборони Росії погрожує розглядати як «військові цілі» усі судна, незалежно від прапора, що прямуватимуть в українські порти з опівночі четверга, 20 липня.

У відповідь на російські погрози Міністерство оборони України попередило, що з опівночі 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів російської федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками. Крім того, заборонене як небезпечне судноплавство у районах Північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою України.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило закриту доповідь для кремлівської верхівки, яка свідчить, що дії РФ зі зриву зернової угоди є частиною єдиного заздалегідь розробленого плану.

Новини

14 Травня 2024

ЕКУ відновлює цільовий імпорт електроенергії для промислових споживачів

НБУ очікує помірного зростання споживчих цін

Уряд спростив встановлення газопоршневих та газотурбінних електростанцій

Кабмін створив Стратегічну інвестиційну раду

Нацбанк проти збільшення строків повернення експортної виручки

Китайські та турецькі компанії видобуватимуть залізну руду в Алжирі

Уряд спростив процедуру бронювання для енергетиків

Нафтогаз запустив дві нових свердловини

Промисловці зацікавлені взяти участь у розбудові системи розподіленої генерації електроенергії

США підвищать мита на китайський імпорт

Україна скоротила експорт чавуну на 22%

Енергетики збільшили термін обмеження потужності для промисловості

Anglo American оголосила про плани продати декілька бізнесів

Українські металургійні компанії збільшили обсяги експорту напівфабрикатів на 51,8% 

Частка ВДЕ у глобальному електроенергетичному балансі сягнула 30%

Україна скоротила експорт титановмісних руд на 44,4%

ВСІ НОВИНИ ⇢