Обсяг військового металобрухту оцінили в 1-1,2 млн тонн

Металургія Новини Теми дня
Обсяг військового металобрухту оцінили в 1-1,2 млн тонн

Підтверджені загальні обсяги військової техніки, які можуть бути переведені в категорію металобрухту, оцінюються в 1,0–1,2 млн тонн. Про це повідомив голова Експертно-наукової ради УАВтормет Олександр Шейко, пише ZN.UA.

При цьому значні обсяги такої техніки розташовуються в різних регіонах України — головно в Херсонській, Донецькій, Луганській, Сумській, Чернігівській, Миколаївській та інших областях (розрахунки станом на 20.08.2023). Він підкреслює, що такі обсяги є вже достатніми для організації окремого переробного підприємства або суттєвого технічного переоснащення існуючих ливарних підприємств.

За оцінками О.Шейко, приблизна структура утворення металобрухту від можливої утилізації знищеної військової техніки за фізичною вагою: танки (до 30%), броньована техніка для перевезення піхоти (до 40%), автомобільний транспорт різного призначення (до 15%) та інша спеціальна техніка (до 15%). Авіаційна техніка, залишки боєприпасів і стрілецької зброї або спорядження не враховувалися.

“Для отримання товарного металобрухту із знищеної військової техніки необхідно виконати низку технологічних операцій. При цьому суттєво впливає на ситуацію саме логістика — багато знищеної техніки перебуває в місцях, віддалених від населених пунктів, у полях, лісах тощо. Таким чином, загальна вартість таких підготовчих операцій досить висока і в деяких випадках може перевищувати собівартість металобрухту, який утворюється в процесі утилізації”, – відзначає він.

О.Шейко також повідомив, що середні ринкові ціни на брухт чорних металів в Україні станом на кінець серпня 2023 року становили 6200–6500 грн/тонна, або 155–160 євро/тонна, тоді як при експорті — 280–300 євро/тонна. В той же час голова Експертно-наукової ради УАВтормет підкреслив, що “Військовий” брухт легованих сталей практично не користується попитом в Україні, хоча його аналоги за хімічним складом на зовнішніх ринках пропонують по 2500–3000 євро/тонна.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢