Франція готова інтегрувати кліматичні цілі ЄС у свою енергетичну стратегію

Екологія Економіка Новини ТЕК
Франція готова інтегрувати кліматичні цілі ЄС у свою енергетичну стратегію

У Міністерстві енергетики Франції заявили, що країна включить кліматичні цілі ЄС у свої майбутні закони про екологічне та енергетичне планування, компенсуючи затримки з поданням оновленого Національного плану з енергетики та клімату.

Для цього робочі групи рекомендують скоротити споживання енергії на 25-30% до 2030 року, та збільшити використання відновлювальної електроенергії (на 30%) та тепла (на 60%), повідомляє Euractiv.

Зазначається, що такі цілі вдвічі перевищують ціль встановлену в останньому Національному плані з енергетики та клімату, поданому до Європейської Комісії у 2021 році.

За останні чотири роки ЄС поставив собі за мету скоротити викиди парникових газів на 55% від рівня 1990 року до 2030 року і досягти частки відновлюваної енергії на рівні 42,5% до тієї ж дати, скоротивши при цьому споживання енергії на 11,7%.

У попередніх рекомендаціях робочих груп, що об’єднують політичні, економічні та громадські організації, наголошується на необхідності електрифікації французького енергетичного балансу та скорочення споживання енергії.

У рекомендаціях також надали перелік пріоритетних напрямків: енергодостатність; енергоефективність; розвиток ядерної енергетики; розвиток зеленої енергетики – збільшення офшорної вітроенергетики з 0,5 ГВт до 18 ГВт, наземних ВЕС – з 21 ГВт до 35 ГВт, СЕС – з 16 ГВт до 60 ГВт; підтримка резервних потужностей теплової енергетики; сприяння інноваціям та децентралізованому прийняттю рішень.

“Хоча ще не всі деталі опрацьовані, це найсерйозніша і найчіткіша робота з екологічного планування, особливо з точки зору енергетики, яка проводилася протягом тривалого часу, – сказала міністерка енергетики Аньєс Паньє-Рунахер. – Наскільки я знаю, у мене немає європейських колег з такою ж глибиною роботи”.

Зазначається, що офіс Панньє-Рунахер підтвердив, що план, який зараз готується, буде враховувати цілі ЄС, проголосовані в останні місяці.

Однак частина екологічної спільноти наголошує на недостатності таких цілей для досягнення кліматичної нейтральності.

В матеріалі підкреслили, що закон про енергетичне та кліматичне планування та два інші документи, що його доповнюють – Національна низьковуглецева стратегія (НСВС) та Багаторічна енергетична програма (БЕП) – кілька разів відкладалися з липня 2022 року.

Малоймовірно, що французькі закони будуть оновлені до кінця осені або навіть до кінця 2023 року.

Однак прийняття Національного плану з енергетики та клімату на період 2023-2030 років, який має бути поданий до Європейської комісії в червні, не залежить від того, чи ухвалені ці законодавчі норми, чи знаходяться на стадії прийняття.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢