Туреччина продовжує спроби відродити зерновий коридор за участі ООН і Росії

Економіка Новини
Туреччина продовжує спроби відродити зерновий коридор за участі ООН і Росії

У Туреччині переконані в можливості відновити дію Чорноморської зернової ініціативи та продовжують докладати зусиль в цьому напрямку, залишаючись на контакті як з основними «гравцями», так і зі сторонами, які можуть сприяти процесу. Про це заявив в інтерв’ю «Укрінформу» Надзвичайний та Повноважний Посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере, який завершує свою каденцію на цій посаді.

Ми вважаємо, що зернову ініціативу можна відродити. Наші профільні департаменти підтримують зв’язок зі своїми колегами”, — сказав Гюльдере.

Дипломат висловив думку, що Чорноморська зернова ініціатива стала реальністю завдяки співпраці Туреччини з ООН, Україною та Росією.

Таким чином, наші контакти з усіма цими гравцями тривають. Ми підтримуємо зв’язок з іншими сторонами, які також можуть відіграти роль у відновленні дії угоди. Так, тепер ми перебуваємо на тому етапі, коли дехто вважає цей коридор таким, що «віджив». Але ми вважаємо, що це не так, і продовжуємо наші дипломатичні зусилля, щоб його відновити”, — сказав посол.

На початку серпня 2023 року Військово-морські сили Збройних сил України оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. Станом на 19 жовтня тимчасовим коридором у Чорному морі загалом пройшли 38 суден загальним дедвейтом 1,565 млн тонн, із яких 23 вийшли завантаженими і успішно подолали зворотний шлях.

Цим маршрутом спочатку скористалися також п’ять суден, які були заблоковані в українських морських портах після початку повномасштабного російського вторгнення.

17 липня 2023 року Росія заявила про вихід із зернової угоди та відкликання гарантій безпеки судноплавства у північно-західній акваторії Чорного моря. Після оголошення про вихід із Чорноморської зернової ініціативи російські терористи почали завдавати масованих ударів по Одеській області, в результаті яких пошкоджень зазнає інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників. Окрім того, Росія погрожує атаками на цивільні судна, котрі прямуватимуть в українські порти.

За майже рік дії «зернової ініціативи», за даними ООН, з українських портів у Чорному морі відправлено 1004 судна, які транспортували до країн Африки, Азії та Європи 32,9 млн тонн агропродукції, у тому числі кукурудзи — 16,9 млн тонн, пшениці — 8,9 млн тонн, соняшникової олії — 1,7 млн тонн.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢