МВФ розпочала перегляд програми розширеного фінансування України

Економіка Новини
МВФ розпочала перегляд програми розширеного фінансування України

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) на чолі з Гевіном Греєм (Gavin Gray) розпочинає в понеділок обговорення з представниками влади України в рамках другого перегляду програми розширеного фінансування (EFF), ідеться в заяві постійного представника МВФ в Україні Ваграма Степаняна, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

“Місія МВФ на чолі з Гевіном Греєм розпочинає сьогодні з представниками влади України обговорення заходів у контексті другого перегляду програми розширеного фінансування (EFF) і консультацій за статтею IV Угод МВФ у 2023 році”, – наголошується в повідомленні без інших деталей.

За підсумками попередніх дискусій і візиту місії наприкінці вересня – на початку жовтня МВФ загалом позитивно оцінив виконання програми, очікуючи позитивного рішення про другий перегляд у першій половині грудня в разі виконання домовленостей.

Грей тоді наголосив, що всі кількісні цілі програми на кінець червня для другого її перегляду виконано, що є важливою відправною точкою. За його словами, серед структурних реформ ключовими є ухвалення закону про відновлення довічного фінансового моніторингу політично значущих осіб (PEP), а також внесення правок до закону №8401 про скасування 2-відсоткового єдиного податку та про поновлення податкових перевірок із можливістю реалізації в ньому ризик-орієнтованого підходу.

Серед інших питань для успіху другого перегляду Гевін Грей також назвав збереження реалістичності держбюджету-2023 і держбюджету-2024, загалом позитивно оцінивши обговорювані в парламенті законопроєкти, а також оновлення держпрограми кредитування “5-7-9” і подальше просування на антикорупційному шляху, зокрема гарантуючи незалежність антикорупційних органів.

Відтоді ВР ухвалила і президент підписав закон про PEP, а також поправки до держбюджету-2023 про зростання його видатків на 317,1 млрд грн. Найближчим часом очікується розгляд у парламенті законопроєкту про держбюджет-2024 і законопроєкту про відновлення податкових перевірок у новій редакції.

Як повідомлялося, чотирирічну програму EFF було затверджено 31 березня цього року, а перший транш $2,7 млрд виділено на початку квітня. Плановий графік програми передбачає виділення Україні після першого траншу трьох траншів по SDR664 млн (близько $873 млн за поточним курсом) у середині червня та жовтня цього року і наприкінці лютого наступного за результатами першого, другого і третього перегляду, коли оцінюють виконання зобов’язань терміном на кінець квітня, червня і грудня цього року відповідно.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢