США збільшили інвестиції у зелений водень вдесятеро

Екологія Економіка Новини
США збільшили інвестиції у зелений водень вдесятеро

Аналіз дослідницької компанії Rhodium Group показав, що у США у 2023 році інвестиції у новітні кліматичні технології, а саме у зелений водень, екологічне авіаційне паливо та вловлювання вуглецю, зросли у 10 разів і досягли $9,1 мільярда. Такому стрибку значною мірою сприяли закони “Про інвестиції в інфраструктуру та робочі місця” (IIJA) та “Про зниження інфляції” (IRA), повідомляє Bloomberg.

В матеріалі підкреслили, що закони надіслали сигнал про те, що ці технології будуть ключовими інструментами, на які федеральний уряд хоче покладатися для досягнення кліматичних цілей США.

Зазначається, що майже половина інвестицій 2023 року припала на четвертий квартал. Такий суттєвий стрибок у фінансуванні передових технологій відображає зростаючий інтерес до рішень наступного покоління. 

“Законодавство справді повністю змінило темпи зростання, справді мало каталітичний ефект”, — сказав партнер Rhodium Group у сфері енергетики та клімату Тревор Хаузер.

У матеріалі розповіли, що деякі технології, які користуються механізмом підтримки, є водночас спекулятивними та критично важливими для досягнення кліматичної нейтральності.

Так Міністерство енергетики США виділило $304 мільйонів на чотири проєкти, які випробовуватимуть інфраструктуру уловлювання вуглецю. Окрім того, IRA створив першу значну податкову пільгу на зелений водень. Аналітики підкреслили, що ці технології залучили більше фінансування, ніж вітроенергетика, яка у 2023 році потерпала від високих відсоткових ставок, проблем із розміщенням об’єктів та черг на підключення до електромереж. Відсоткові ставки також негативно вплинули на продажі теплових насосів, оскільки вони, як правило, пов’язані з житловим будівництвом.

Вони розповіли, що зараз на чисті технології припадає 5% приватних інвестицій США в основні фонди та споживчі товари тривалого користування. У 2022 році цей показник сягав 4%.

“Це макроекономічно значущий фактор сукупної інвестиційної активності в США, – сказав Хаузер. – І це ще велика частка інвестиційного зростання”.

Підрахунки аналітиків з BloombergNEF, які використовують іншу методологію, показали, що інвестиції, повʼязані з енергетичним переходом, у 2023 році у США сягнули $303 мільярдів. Хоча світ витратив на чисті технології $1,8 трильйона, цієї суми недостатньо для досягнення кліматичних цілей.

Вони також попередили, що перемога республіканців на президентських виборах загрожує кліматичним зусиллям США. Адже експрезидент США Дональд Трамп пообіцяв, у разі перемоги на виборах, скасувати кліматичний закон чинного президента Джо Байдена.

Нагадаємо, Міністерство енергетики США виділило $7 мільярдів для запуску перших семи регіональних центрів чистого водню (H2Hub), які вироблятимуть 3 мільйони метричних тонн Н2 на рік.

Новини

9 Травня 2024

Україна шукає в ЄС кошти для підтримки збройової промисловості

Мексика продовжує збільшувати імпорт сталевого прокату

Внаслідок обстрілів з експлуатації виведені дві ГЕС

Укренерго закликає до дбайливого споживання електрики – у системі дефіцит

Voestalpine отримає контрольний пакет італійського виробника зварювального дроту

Велика Британія надала додаткові кошти на підтримку української енергетики

Рада розширила програму пільгових кредитів на виробників зброї

Міненерго повідомляє про можливі відключення електропостачання для промисловості

Liberty Steel законсервує свій завод у британському Сканторпі

Ізраїль шукає нові канали імпорту через припинення торгівлі з Туреччиною

З початку року металурги збільшили виплавку сталі майже на третину

НКРЕКП спростила процедуру приєднання генеруючих установок до електричних мереж

У Раді розглядають дві моделі бронювання працівників від мобілізації

Ставки фрахту в Чорному морі впали через зниження темпів експорту

Імпорт електроенергії не здатен повністю перекрити дефіцит

8 Травня 2024

Наразі морський коридор працює стабільно попри атаки росії – НБУ

ВСІ НОВИНИ ⇢