В Україні за два роки війни утворилося 600 тисяч тонн відходів від руйнувань

Екологія Економіка Новини
В Україні за два роки війни утворилося 600 тисяч тонн відходів від руйнувань

В Україні вже утворилося понад 600 тисяч тонн відходів руйнувань, тобто уламків знищених обстрілами будівель та інших обʼєктів. Про це заявив замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування на Харківщині, повідомляє пресслужба Міндовкілля у Facebook.

Краснолуцький підкреслив, що для вирішення проблеми з відходами руйнувань уряд у вересні 2022 року схвалив порядок їхньої утилізації. “Наразі Міністерство постійно комунікує з міжнародними партнерами щодо надання Україні допомоги – для придбання пересувних дробарок будівельних відходів, устаткування для їхнього розбирання та сортування, обладнання, яке забезпечуватиме переробку відходів для їхнього повторного використання у будівництві тощо”, – сказав він.

Зазначається, що японське Агентство міжнародного співробітництва JICA погодилося допомагати Україні в проєктах переробки відходів руйнації. Співпраця з JICA допоможе швидко рухати спільні проєкти, зокрема на Харківщині, як того вимагає воєнний час. Адже станом на початок березня в області вже утворилося близько 50 тисяч тонн відходів від руйнувань, а щоденні обстріли лише збільшують ці обсяги.

У пресслужбі додали, що для Харківщини також важливо вирішення довоєнних проблем з управління твердими побутовими відходами. Запущена сміттєва реформа створює для цього необхідні можливості.

Директорка департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович розповіла, що в області планують побудувати 8 нових сміттєпереробних заводів.

На двох основних планують здійснювати весь комплекс робіт з відходами, а саме: сортування; переробку; виробництво RDF-палива; “енергетичну утилізації” відходів з виробництвом електроенергії та тепла. За її словами нові потужності забезпечать 100% перероблення побутових відходів, що утворюються в регіоні. Краснолуцький додав, що Закон №2320-IX “Про управління відходами” встановив чіткі прозорі правила роботи інвесторів та гарантії захисту їхніх інвестицій.

“Міжнародні партнери сьогодні наголошують, що готові вже зараз допомогти пройти нам шлях від руїн до зеленої трансформації. На вищому політичному рівні, на усіх форумах, міжнародних майданчиках саме зелене відновлення розглядається як головний інвестиційний кейс України”, – підкреслив він.

Новини

9 Травня 2024

З початку року металурги збільшили виплавку сталі майже на третину

НКРЕКП спростила процедуру приєднання генеруючих установок до електричних мереж

У Раді розглядають дві моделі бронювання працівників від мобілізації

Ставки фрахту в Чорному морі впали через зниження темпів експорту

Імпорт електроенергії не здатен повністю перекрити дефіцит

8 Травня 2024

Наразі морський коридор працює стабільно попри атаки росії – НБУ

Єврокомісія готує нові санкції проти суден рф

НКРЕКП планує підвищити тарифи на воду на 54% з червня

Металургійні компанії ЄС збільшили експорт металопрокату на 9%

Обсяг промвиробництва Франції знизився на 2%

Китайські ціни на арматуру зросли на 1,6%

Какие варианты стильных образов можно рассматривать?

Єврокомісія: перший транш від заморожених активів рф Україна може отримати у травні

Україна подвоїла виробництво військової техніки

Окупанти вантажать руду на судно в Маріупольському порту

На Південноукраїнській АЕС планують збудувати два нові енергоблоки

ВСІ НОВИНИ ⇢