НКРЕКП планує підвищити тарифи на воду на 54% з червня

Економіка Новини
НКРЕКП планує підвищити тарифи на воду на 54% з червня

НКРЕКП планує підвищити тарифи ПАТ «АК «Київводоканал» на централізоване водопостачання та водовідведення для непобутових споживачів із 25,32 грн до 39,06 грн за 1 куб. м (без ПДВ). Відповідний проєкт постанови регулятор ухвалив сьогодні на засіданні.

Документом, зокрема, пропонується підвищити ПАТ «АК «Київводоканал» такі тарифи:

-на централізоване водопостачання: споживачам, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, – з 5,51 грн до 9,66 грн за 1 куб. м (без податку на додану вартість); споживачам, які не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, – з 13,47 грн до 21,42 грн за 1 куб. м (без податку на додану вартість);
-на централізоване водовідведення: споживачам, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, – з 4,43 грн до 6,79 грн за 1 куб. м (без податку на додану вартість); споживачам, які не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, – з 11,85 грн до 17,64 грн за 1 куб. м (без податку на додану вартість).

Крім того, передбачається, що тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення застосовуються для населення на рівні тарифів, що застосовувалися станом на 24 лютого 2022 року, а саме: на централізоване водопостачання – 13,47 грн за 1 куб. м (без податку на додану вартість); на централізоване водовідведення – 11,85 грн за 1 куб. м (без податку на додану вартість).

У разі схвалення постанови на засіданні комісії, вона набере чинності з 1 червня 2024 року.

Зазначається, що на зміну тарифів у першу чергу вплинули такі чинники:

-Зменшилися обсяги реалізації, що враховані в чинних тарифах, а саме: на 32 827,28 тис. куб. м або на 18,48 % з централізованого водопостачання; на 32 433,09 тис. куб. м або на 18,49% з централізованого водовідведення.
-Збільшилися витрати з електричної енергії, а саме: на 30,29 % з централізованого водопостачання; на 25,83 % з централізованого водовідведення. Відбулося зростання вартості електричної енергії, що передається на 1-му класі напруги, на 51,92 %, та зростання вартості електричної енергії, що передається на 2-му класі напруги, на 52,94 %.
-Зросли витрати на оплату праці: на 23,63 % з централізованого водопостачання; на 18,85 % з централізованого водовідведення.
-Збільшилися витрати на оплату реагентів: на 326 927,03 тис. грн або на 99,85 % з централізованого водопостачання; на 70,43 тис. грн або на 0,90 % з централізованого водовідведення.
-Змінилися витрати, пов’язані зі сплатою податків, зборів та інших, передбачених законодавством, обов’язкових платежів.
-Зросли витрати на підкачку води сторонніми підприємствами на 28 577,69 тис. грн або на 31,46 % з централізованого водопостачання.
-Збільшилися витрати на пально-мастильні матеріали.
-Змінилися фінансові витрати підприємства.
-Збільшилася планова сума прибутку для погашення основної суми запозичень згідно кредитного проекту Міжнародного банку реконструкції та розвитку «Другий проект розвитку міської інфраструктури» з централізованого водопостачання до 37 702,76 тис. грн.

Крім того, регулятор планує переглянути тарифи ще 27 іншим ліцензіатам.

Раніше повідомлялось, що тарифи на воду для непобутових споживачів у Києві можуть підвищити на 54% з червня. Зазначається, що цьому сприяло збільшення витрат з е/е, зріст виплат на оплату праці, зміна фінвитрат підприємства та інше.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢