Вугільна галузь росії стрімко наближається до важкої кризи

Економіка Металургія Новини
Вугільна галузь росії стрімко наближається до важкої кризи

Російська вугільна галузь стрімко наближається до важкої кризи. Як повідомив Росстат, у січні–квітні сальдований прибуток у секторі «видобування вугілля» впав на 93%, або майже в 15 разів.

Джерело. Про це пише The Moscow Times.

Менше половини компаній галузі завершили у плюсі перші чотири місяці 2024 року, хоча рік тому таких було дві третини, а їхній сумарний фінансовий результат скоротився втричі – до 72 млрд рублів.

Кожна друга компанія, згідно з офіційною статистикою, стала збитковою (52,4%). У результаті сальдований прибуток вугільників за січень-квітень склав лише 14,3 млрд рублів – майже на 200 млрд менше, ніж за той же період роком раніше.

Відрізані санкціями від західних ринків вугільні компанії стрімко втрачають покупців у країнах, які Кремль називає «дружніми».

За підсумками першого кварталу експорт російського вугілля просів на 13%, а в березні спад сягав 17%, підрахували експерти Центру цінових індексів (ЦЦІ) Газпромбанку.

Ціни на російське вугілля обвалилися до 3-річного мінімуму: $95 за тонну в портах Далекого Сходу (-6% з початку року), $72 за тонну в Тамані (-13% з початку року) і лише $61 у портах Балтійського моря (-14%).

Індія, на яку припадає близько третини російського вугільного експорту, за березень-травень скоротила закупівлі на 22%, до 6,76 млн тонн, згідно з підрахунками консалтингової компанії Bigmint. Також впав експорт до Туреччини, Південної Кореї та Японії, зазначали експерти ЦЦІ.

Проблем вугільним компаніям додав Китай: найбільший покупець російської сировини ввів імпортне мито на вугілля, яке не поширюється на інших постачальників – Індонезію та Австралію, що входять зону вільної торгівлі з КНР.

У той час як доходи вугільників падають, витрати лише зростають. Собівартість вугілля зросла на 30%, оскільки збільшились витрати на імпортне обладнання, тарифи на залізничні перевезення, вартість оренди вагонів, перевалки в портах, фрахту та страховки морських суден.

Новини

2 Липня 2024

За два роки держава інвестувала через гранти в підприємництво 8,5 млрд грн

Укрзалізниця запускає перевезення до німецького порту Дуйсбург

Валютні пом’якшення від НБУ не вирішують проблем великого бізнесу

Британська профспілка Unite скасувала страйк проти Tata Steel UK

Уряд виділив 2,4 млрд грн на відновлення доріг

Бразилія у травні експортувала 303 тис тонн сталевого прокату

Дефолт України малоймовірний – економіст

З початку року Інтерпайп виготовив 43 тис. тонн залізничних коліс

Виробництво сталі у рф продовжує падати п’ятий місяць поспіль

Український експорт залишається на стабільному рівні, імпорт зростає

Японський експорт сталі скорочується четвертий місяць поспіль

Туреччина розпочинає нові антидемпінгові розслідування

Voestalpine розпочне виробництво екологічно чистої сталі

Три країни НАТО почали розміновувати Чорне море 

Світовий банк оцінив доходи в Україні у $5070 на душу населення

У I півріччі Нафтогаз збільшив видобуток газу на 8%

ВСІ НОВИНИ ⇢