Законопроєкт про промислове забруднення позбавляє сектор ГМК можливостей для розвитку – Укрметалургпром

Екологія Економіка Металургія Новини Теми дня
Законопроєкт про промислове забруднення позбавляє сектор ГМК можливостей для розвитку – Укрметалургпром

20 червня Верховна Рада України ухвалила за основу проєкт Закону “Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення” №11355. Він практично ідентичний законопроєкту №6004-д “Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля”, для прийняття якого народним обранцям не вистачило лише одного голосу 19 червня.

Мета законопроєкту – імплементувати в українське законодавство положення Директиви 2010/75/ЄС про промислові викиди. Документ передбачає впровадження «інтегрованого дозволу», яке встановить для підприємств конкретні екологічні нормативи на викиди й відходи.

Металурги наголошують, що запропонований законопроєктом №11355 максимально можливий термін для переходу на нові екологічні стандарти у 7 років з дня застосування висновків НДТМ, не є достатнім.

В прес-службі «Метінвест» зазначають, що в нинішньому вигляді законопроєкт не є прийнятним для галузі, оскільки не враховує реальну економічну ситуацію в Україні і позбавляє сектор ГМК можливостей для розвитку.

«Проєкт Закону має на меті імплементувати в українське законодавство положення Директиви Європейського Парламенту та Ради 2010/75/ЄС від 24 листопада 2010 року про промислові викиди. Частиною 3 статті 14 Директиви визначено, що висновки НДТМ є орієнтиром для встановлення умов дозволів і компетентний орган може, у певних випадках, встановлювати менш жорсткі значення гранично допустимих викидів. Навіть після 10 років з моменту спливу строку імплементації Директиви відступи є звичайним явищем та широко застосовуються в країнах-членах ЄС», — наголошують в «Метінвест».

Металурги додають, що Україна повинна переймати європейський досвід, оскільки ці зобов’язання ми взяли на себе під час підписання Угоди про асоціацію з ЄС, проте варто враховувати наступні фактори:

війну в Україні, що сильно впливає на роботу металургійних підприємств;
європейську систему підтримки бізнесу у вигляді багатомільярдних грантів на екологічну модернізацію;
в ЄС досягненню поточного рівня викидів забруднюючих речовин в повітря передувало майже 30 років впровадження модернізаційних проєктів (профінансованих державним коштом);
підприємства країн-членів ЄС під час запровадження Директиви 2010/75/ЄС не стикались із викликами такого масштабу як воєнні дії, що несуть загрозу фізичного знищення чи захоплення виробничих підприємств.
З огляду на вищезазначене, Укрметалургпром закликає доопрацювати Проєкт Закону з урахуванням зауважень представників галузі та інших підприємств.

Також, за інформацією Європейської Бізнес Асоціації, Європейський союз у 2000-2022 роках видав європейським підприємствам щонайменше 803,5 млрд євро державної допомоги зі структурних фондів ЄС (гранти, низьковідсоткові кредити та довгострокові позики, податкові пільги тощо) на заходи з охорони довкілля та енергоефективності, які включають запровадження НДТМ та перехід на нові екологічні вимоги. З них – майже 200 млрд євро лише у 2021-2022 роках. Вітчизняні ж компанії не мають доступу до державної підтримки для екомодернізації промисловості ні на рівні України, ні як кандидат у члени ЄС.

Новини

Мотор Січ вперше за шість років представила новий турбогвинтовий двигун на виставці у Берліні

На ціну СО2 в ЄС суттєво впливає політична підтримка – дослідження

УЗ будуватиме газові електростанції 

ЄБА просить ВР та уряд вирішити 5 ключових проблем з бронюванням

Німеччина та Марокко домовилися про спільне виробництво зеленого водню

Бурштинська ТЕС після російських обстрілів не підлягає відновленню

Нацкомісія знайшла недоліки у Стратегії торгівлі викидами парникових газів

POSCO планує до 2050 року перейти на виробництво, що працює на водні

Туреччина розпочала антидемпінгове розслідування щодо імпорту жерсті з п’яти країн

Експорт австралійського вугілля уповільнюється через аварію на залізниці

Єврокомісія схвалила фінансування нового заводу екологічно чистої сталі H2 Green Steel

Суд скасував арешт облгазів Фірташа 

Туреччина оголосить металобрухт стратегічним сектором

Китай збільшує експорт оцинкованої сталі

Внаслідок агресії РФ в Україні знищені та пошкоджені 50 млн кв метрів житла – Шуляк

Американська Nucor побудує арматурний мікрозавод

ВСІ НОВИНИ ⇢