Постачання нафти з рф морем зросли до найвищого рівня з березня — Bloomberg

Економіка Новини
Постачання нафти з рф морем зросли до найвищого рівня з березня — Bloomberg

Тижневий експорт російської нафти підскочив до найбільшого рівня з березня після завершення технічного обслуговування на основних експортних терміналах. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Потоки морської нафти з росії за тиждень до 30 червня зросли приблизно на 620 тис. барелів на день (б/д) — до 3,67 млн, відновивши практично всі втрати попереднього тижня. Менш волатильне середнє значення за чотири тижні також зросло приблизно на 110 тис. б/д — до восьмитижневого максимуму в 3,48 млн.

Закордонні постачання, можливо, були збільшені через падіння перероблення сирої нафти, причому завантаженість нафтопереробних заводів (НПЗ) сировиною у період із 1 по 26 червня була найнижчою з травня 2022 року через удари українських безпілотників і сезонне технічне обслуговування.

Падіння обсягів постачання із «приморська» й «козьміно» — двох найважливіших портів росії для експорту сирої нафти — попереднього тижня було повністю скасовано, але частково компенсовано меншою кількістю суден, що відправляються з новоросійська й арктичних терміналів у мурманську.

Роботи, пов’язані з приморськом на Балтійському морі й козьміно на тихоокеанському узбережжі, 17-23 червня припинили постачання через два найзавантаженіші нафтові термінали росії, причому протягом чотирьох днів цього тижня вони не відправлялися. Але потоки з обох повністю відновилися протягом тижня 24-30 червня.

Валова вартість постачань російської сирої нафти зросла на 25% за сім днів до 30 червня, при цьому стрибок тижневих обсягів експорту супроводжувався тижневим підвищенням цін на нафту втретє поспіль, що підняло вартість російського експорту до найвищого рівня з квітня.

Загалом 34 танкери завантажили 25,66 млн барелів російської сирої нафти за тиждень до 30 червня, свідчать дані відстеження руху суден і звіти портових агентів. Це стало різким відскоком від 21,29 млн барелів попереднього тижня після завершення роботи порту.

Постачання з острова Сахалін усе ще супроводжуються проблемами: один танкер виглядає повністю завантаженим, але все ще стоїть на якорі біля термінала, а другий стоїть на якорі частково заповненим.

Протягом тижня два вантажі казахстанської нафти сорту KEBCO було завантажено у новоросійську й один — в усть-лузі.

Після стрибка минулого тижня постачання сирої нафти цього року перевищують середній показник за весь 2023 рік приблизно на 20 тис. б/д.

Наприкінці травня росія припинила свої експортні цілі, вирішивши натомість обмежити видобуток відповідно до своїх партнерів у групі виробників нафти ОПЕК+. Цільовий обсяг видобутку в країні встановлено на рівні 8,978 млн б/д до кінця вересня, після чого його планується збільшувати на 39 тис. б/д щомісяця до вересня 2025 року, доки дозволять ринкові умови.

Новини

8 Липня 2024

У першому півріччі металурги збільшили виплавку сталі на 37%

43% українців заробляють менше ніж 10 тисяч — дослідження

Влада опублікувала негативний прогноз для ринку сталі в Китаї

Уніфікація тарифів на розподіл е/е завдасть бізнесу до 6 млрд збитків на рік 

МВФ поліпшив прогноз ВВП України на 2024

До порту Одеси прибув контейнеровоз світового гіганта MSC

Австрія сприяє декарбонізації сталевої будівельної галузі

Бразильський експорт чавуну за підсумками червня знизився

Канадській уряд схвалив продаж вугільної компанії Teck Resources

МВФ може знизити комісійні платежі для України

Влада Великої Британії вимагатиме від Tata Steel гарантії збереження робочих місць

Морським коридором пройшли 90 суден з продукцією чорної металургії

Окупанти атакували Північний ГЗК у Кривому Розі – 10 людей загинули

Thyssenkrupp завершує модернізацію ливарно-прокатного стану на заводі в Дуйсбурзі

Внаслідок ракетної атаки окупантів руйнувань зазнали три підстанції ДТЕК

Туреччина збільшує експорт арматури

ВСІ НОВИНИ ⇢