ЄС інвестує в оборонно-промисловий комплекс України замість поставок зброї

Економіка Новини
ЄС інвестує в оборонно-промисловий комплекс України замість поставок зброї

Європейський Союз вкладає гроші в підтримку оборонної промисловості України, щоб компенсувати її потребу в зброї на тлі російської агресії. Про це пише The Washington Post, передає Укрінформ.

Як зазначається, тоді як Європа і США надсилають зброю на мільярди доларів, щоб допомогти Україні в її боротьбі з Росією, їхня національна оборонна промисловість, яка вже давно орієнтована на міжнародну арену з меншою кількістю конфліктів, намагається не відставати від українського попиту.

“Я думаю, що існує усвідомлення того, що Європа не в змозі виробляти зброю, яка потрібна Україні, і найпростіший спосіб (заповнити дефіцит, – ред.) для українців – зробити це самостійно. Якщо українці мають ресурси та гроші, вони можуть зробити це набагато швидше”, – заявив європейський дипломат на умовах анонімності.

За словами голови брюссельського відділення Німецького фонду Маршалла Яна Лессера, інвестиції в український сектор озброєнь “забезпечують більшу гнучкість” і “надають Україні більший потенціал в короткі терміни”.

Однак, вважає він, “важливо зазначити, що ніщо з цього не замінить широкомасштабного постачання зброї західного виробництва в Україну”.

“У ширшому сенсі йдеться про поступову інтеграцію України до західних ланцюжків постачання оборонної промисловості”, – зауважив Лессер.

Зазначається, що гроші на розвиток українського ВПК будуть отримані від прибутку із заморожених російських активів на Заході, а ще частину суми виділить уряд Данії.

У розмові з WP європейський посадовець зазначив, що найближчим часом обсяг коштів, які надходять до оборонної промисловості України, може різко зрости.

“Є низка країн, які, наскільки я знаю, близькі до того, щоб оголосити про майбутнє використання такого механізму. Вони або проведуть власні інвестиції, або звернуться до Данії, щоб та інвестувала кошти”, – розповів він.

За словами джерела видання, фінансування від партнерів України є “переломним, не з погляду суми коштів, а щодо ідеї інвестування державних грошей в українську оборонну промисловість”.

Співрозмовник виданя додав, що виділені кошти підуть на виробництво ракет, безпілотників та іншої далекобійної зброї.

У червні ЄС та Данія узгодили механізм, за яким Данія керуватиме $630 млн доходів від російських заморожених активів, за “данською моделлю” — домовленістю, згідно з якою західні гроші йдуть на оплату контрактів, які Міністерство оборони України вже підписало з виробниками зброї, що дозволяє українцям самим визначати пріоритети у виборі необхідного.

“З нашого боку не буде жодних “червоних ліній”, що обмежують використання цієї зброї”, – заявив Денніс Віркеліст, який очолює підрозділ, що опікується допомогою Україні, в Міністерстві оборони Данії.

“Данія та Європейський Союз зможуть показати решті світу, як ефективно ми витрачаємо російські надприбутки на зброю, яка повертається назад до Росії”, – зазначив він.

Допомога ЄС є частиною більшого пакета в $1,5 млрд із доходів від заморожених російських активів, який був схвалений у травні та керується через Європейський фонд миру, що надає гроші членам ЄС на закупівлю зброї для України.

Як повідомлялося, наприкінці вересня Данія та Україна домовилися про інвестиції в українську оборонну промисловість на загальну суму 4,2 млрд данських крон ($628 млн).

До того на рахунки Міністерства оборони України надійшли перші 40,7 млн євро з пакета допомоги від Данії в українське виробництво.

У середині червня Україна та Данія підписали меморандум про закупівлю Данією озброєння й техніки в українських виробників.

На початку жовтня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що за перші вісім місяців 2024 року виробництво зброї в Україні зросло вдвічі в порівнянні з аналогічним періодом 2023 року.

Новини

В Китаї випущено найпотужніший у світі плавучий вітрогенератор

ArcelorMittal подав позов проти Liberty Steel 

УЗ з початку року перевезла в напрямку Польщі 3,87 млн тонн залізної руди

Китай може стати найбільшим виробником зеленої сталі

Рівнеазот відновив виробництво мінеральних добрив

Ракетні атаки ворога не вплинули на роботу морського коридору

Українські танки Leopard отримають захисні екрани від Сталевого фронту

Граничні ціни на світло потрібно скасувати або зробити на рівні з європейськими – ВДЕ

Primetals підписала контракт на будівництво нового сталеливарного заводу в Німеччині

Окупанти знов атакували портову інфраструктуру в Одеській області

Зростання цін виявилось вищим за прогноз НБУ

В енергосистемі зберігається дефіцит потужності

Україна отримала можливість зменшити виплати за держборгом перед МВФ

Промисловці закликають не допустити зростання тарифів УЗ на вантажні перевезення

Posco розпочала виробництво на новому катодному заводі

ЄС інвестує в оборонно-промисловий комплекс України замість поставок зброї

ВСІ НОВИНИ ⇢