Китай може стати найбільшим виробником зеленої сталі

Екологія Економіка Металургія Новини
Китай може стати найбільшим виробником зеленої сталі

До 2030 року Китай може стати найбільшим виробником «зеленої» первинної сталі завдяки своїм конкурентним перевагам у відновлюваній електроенергетиці та виробництві «зеленого» водню. Такий прогноз дає неурядова організація Transition Asia.

У організації вважають, що обговорення політики та моделювання для наступного п’ятирічного плану країни повинні кодифікувати ці амбіції та формалізувати субсидії.

Нещодавно анонсоване виробництво DRI на основі водню майже усіма основними сталеливарними компаніями, зауважують у Transition Asia, свідчить про те, що Китай має вийти на обсяги виробництва низьковуглецевої первинної сталі у 15-20 млн т на рік до 2030-го. Проте всередині країни будуть різні регіональні лідери та аутсайдери.

Рушійною силою китайського ринку в найближчій перспективі будуть попит з боку виробників електромобілів країни та сильні сигнали інтересу до «зеленої» сталі, а не міжнародні коригування цін на вуглець. Ці ефекти відчуватимуться в ланцюгу постачань, аж до постачальників високоякісної залізної руди.

Поточні цільові показники частки EAF у 15% до 2025 року, вважають в організації, до 2030 року мають бути підвищені до 20%.

«Ми не вважаємо призупинення дії механізму заміщення сталеливарних потужностей або консолідацію ринку бар’єрами для переходу на електросталеплавильне виробництво як для вторинної, так і для первинної «зеленої» сталі», – зазначають у Transition Asia.

Наразі більшість водню в обмежених китайських проєктах з виробництва DRI походить або із коксових батарей, або виробляється за допомогою природного газу, лише обмежена кількість – із застосуванням відновлюваних джерел електроенергії.

Втім, у Китаї необхідне і прогнозується масове зростання виробництва «зеленого» водню. Середньо- та довгостроковий план розвитку водневої промисловості країни (2021-2035 роки) є досить комплексним. Він, зокрема, встановлює цілі з виробництва водню із відновлювальних джерел в обсязі від 100 тис. до 200 тис. т на рік до 2025-го в рамках ініціатив з боку пропозиції.

Очікується, що до кінця поточного року Китай встановить 2,5 ГВт електролізерних потужностей, що дозволить виробляти 220 тис. т «зеленого» водню на рік, і перевищить цільові показники на рік раніше запланованого терміну.

Новини

В Китаї випущено найпотужніший у світі плавучий вітрогенератор

ArcelorMittal подав позов проти Liberty Steel 

УЗ з початку року перевезла в напрямку Польщі 3,87 млн тонн залізної руди

Китай може стати найбільшим виробником зеленої сталі

Рівнеазот відновив виробництво мінеральних добрив

Ракетні атаки ворога не вплинули на роботу морського коридору

Українські танки Leopard отримають захисні екрани від Сталевого фронту

Граничні ціни на світло потрібно скасувати або зробити на рівні з європейськими – ВДЕ

Primetals підписала контракт на будівництво нового сталеливарного заводу в Німеччині

Окупанти знов атакували портову інфраструктуру в Одеській області

Зростання цін виявилось вищим за прогноз НБУ

В енергосистемі зберігається дефіцит потужності

Україна отримала можливість зменшити виплати за держборгом перед МВФ

Промисловці закликають не допустити зростання тарифів УЗ на вантажні перевезення

Posco розпочала виробництво на новому катодному заводі

ЄС інвестує в оборонно-промисловий комплекс України замість поставок зброї

ВСІ НОВИНИ ⇢