"Укрнафта" допомогла Тимошенко вмовити Тігіпка?

Точка зору

Проведення зборів акціонерів нафтовидобувної компанії Укрнафта, контрольний пакет якої контролюється "Нафтогазом України", а правління – групою "Приват" Ігоря Коломойського, означає, що бізнесмен таки досяг компромісу з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко.

Прем'єрка, яка останнім часом перебувала з "Приватом" у стані тихої війни, стала особливо потребувати дружби з Коломойським після того, як підтримуваний ним кандидат у президенти Сергій Тігіпко посів третє місце за підсумками першого туру президентських виборів.

Згідно з оцінками політологів, саме його електорат буде визначати перемогу Юлії Тимошенко або Віктора Януковича.

І от 26 січня контрольовані групою "Приват" акціонери "Укрнафти" вперше з 2007 року погодилися взяти участь у зборах. Згідно з заявою "Нафтогазу", його представники підвищили контроль держави над діяльністю підприємства. Однак насправді таке підвищення є формальним.

Адже управляти підприємством і далі буде "приватівський" менеджер Олексій Кущ. А головою наглядової ради призначили одного представника НАК "Нафтогаз України" замість іншого. Ухвалені угоди про порозуміння між приватними і державними акціонерами також, імовірно, є декларативними.

Зате акціонери домовилися про дивіденди, які компанія не виплачувала протягом 2006-2008 років через блокування зборів її акціонерів. А їх за цей час накопичилося більше п'яти мільярдів гривень. Тобто, державі дістанеться близько 2,5 мільярдів.

Такого порозуміння між політиком та олігархом не було навіть улітку, в час їх найактивнішої співпраці. Тоді, зокрема, уряд призначив лояльного до групи Сергія Лазорка керівником "Укртранснафти". Але розподілити дивіденди "Укрнафти" не вийшло навіть тоді: не було достатньо довіри.

Те, що це порозуміння напряму пов'язане з виборами, підтверджує і представник президента з міжнародних питань енергобезпеки Богдан Соколовський. "На мою думку, тут причина в нинішньому передвиборчому періоді", – заявив експерт.

Прем'єрка мала чим зацікавити олігарха. Адже кілька місяців тому, після виходу із проурядової більшості в парламенті депутатів, лояльних до "Привату", Кабінет міністрів почав відбирати у групи нещодавні преференції.

Зокрема, було зроблено спробу зупинити порядок проведення аукціонів з продажу видобутої в Україні нафти, яку "Приват" закуповував за цінами набагато нижчими за світові.

Окрім того, за даними "Економічної правди", планувалося змістити з посади Лазорка і відновити аверсний режим роботи системи придніпровських нафтопроводів.

Протягом останніх півроку група "Приват" використовувала їх у реверсному режимі, качаючи з Одеси до свого Кременчуцького нафтопереробного заводу азербайджанську нафту.

Відповідно, домовленості Тимошенко та Коломийського можуть передбачати відновлення преференцій у цих та інших питаннях. Натомість Тимошенко невдовзі, скоріше за все, отримає публічну підтримку Сергія Тігіпка, а також дивіденди "Укрнафти".

Дивідендів із головою вистачить для того, щоб "Нафтогаз України" міг розрахуватися за газ, спожитий у січні 2010 року. День сплати припадає на 7 лютого – акурат на день виборів.

Президент Віктор Ющенко цього разу міг і не дозволити використовувати для розрахунків золотовалютні резерви, а несплата за рахунком могла би бути чудовою контрагітацією проти Юлії Тимошенко.

Водночас "Приват" оприлюднив ще одне вигідне для себе рішення: Київський апеляційний господарський суд зобов'язав компанію "Укртрансгаз" укласти з "Укрнафтою" договір на збереження в підземних сховищах 7 мільярдів кубометрів газу, з якими раніше "Нафтогаз" поводився досить вільно, посилаючись на відсутність такого договору.

Отже, Ігор Коломойский, у разі перемоги Юлії Тимошенко, отримає лояльного прем'єр-міністра. Та й сама кандидатка на посаді президента гарантуватиме дотримання існуючих домовленостей з групою.

Натомість для самої Тимошенко така співпраця може означати збільшення шансів на перемогу у другому турі президентських виборів.

Артем Захарченко

Новини

2 Травня 2024

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

Після розблокування кордону держбюджет додатково отримав 2,5 млрд грн

Свириденко прогнозує зростання економіки на рівні 4,6%

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

Вступ України обійдеться Євросоюзу у кругленьку суму – Deutsche Welle

Підвищення акцизу на пальне стане ударом для всіх українців

Австрійська влада застерігає Raiffeisen bank від угоди з Дерипаскою – Reuters

У квітні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності

Україна вийшла на довоєнні показники експорту – Свириденко

Samarco, Vale та BHP запропонували сплатити 25 млрд дол штрафу за прорив дамби в 2015 році

Acciaierie d’Italia планує у майбутньому виробляти 6 млн тонн сталі на рік

ВСІ НОВИНИ ⇢