Закон про локалізацію приносить перші результати

Економіка Машинобудівництво Новини Теми дня
Закон про локалізацію приносить перші результати

Сьогодні Львівська ОДА отримала перші 25 шкільних автобусів, виготовлених на Черкащині. Таким чином прийнятий Верховною Радою закон про локалізацію приніс перші результати, відмітив заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

“Закупівля була проведена за новою процедурою – учасники мали надати підтвердження, що їхня продукція має не менше 10% української складової. Нарешті механізм підтримки власної економіки, який застосовують всі всі передові країни світу, запрацював і в Україні”, – написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Контракт передбачає поставку 126 автобусів – це суттєве замовлення для будь-якого з українських виробників, це збереження робочих місць і додаткові надходження в місцевий та державний бюджети. “Так і має бути – податки українців витрачаються контракти, які забезпечують зарплати нашим громадянам, а не іноземним, пенсії нашим пенсіонерам, а не іноземним”, – додав Д.Кисилевський.

Нардеп висловив упевненість, що якби така політика розвитку українських виробників була запроваджена ще років 10 тому і стосувалась ширшої номенклатури товарів, ми б зараз не думали, чим відповісти на іранські дрони. А поки маємо лише пілот на кількох категоріях цивільного машинобудування.

Загалом, за даними ДП “Прозоро” у Реєстрі локалізованих товарів виробники вже зареєстрували 645 товарних позицій з рівнем локалізації вище 10%. Це мінімальний поріг встановлений на 2022 рік. Щороку ця вимога збільшуватиметься на 5%, поки не досягне 40%. “Я в жодному разі не проти присутності іноземних виробників машинобудівної продукції в Україні. Якраз навпаки. Вимога щодо локалізації – не обмеження, а запрошення для них входити в партнерство з українськими підприємствами чи створювати нові в нашій країні. Попри війну, в багатьох регіонах України місцева влада створює для цього всі умови”, – резюмував Д.Кисилевський.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢