Минулого року світові виробники скоротили експорт сталі

Металургія Новини
Минулого року світові виробники скоротили експорт сталі

У 2022 р. сукупний обсяг постачання сталевої продукції та напівфабрикатів морським шляхом з 20 найбільших країн-експортерів складе близько 288 млн. т, що на 14,5% поступається показнику 2021 р. З такими оцінками виступив індійський ресурс SteelMint.

За його даними, на ці 20 країн припадає близько 90% світового виробництва сталі та 85% глобального експорту. Найбільшим експортером стали у світі 2022 р. залишиться Китай. Більше того, обсяг постачання китайської сталевої продукції на зовнішні ринки може зрости від 66,9 млн. т у 2021 р. до понад 67 млн. т. Це викликано деяким скороченням видимого споживання сталі внаслідок літніх локдаунів.

Друге місце також збереже за собою Японія, хоча обсяг експорту знизиться до близько 28,7 млн т в порівнянні з 30,6 млн т в 2021 р. Японські компанії зміцнили свої позиції на європейському ринку, але скоротили поставки в країни Азії незважаючи на щодо високу конкурентоспроможність своєї продукції зовнішніх ринках внаслідок ослаблення єни. У свій час японський гарячекатаний листовий прокат навіть пропонувався трохи дешевше за китайський.

Південна Корея також знизить експорт сталі від 24,3 млн. т у 2021 р. до 23,2 млн. т, але вийде на третє місце через падіння російських постачань. SteelMint оцінює їх приблизно у 20 млн. т у 2022 р. (без урахування залізничних поставок до країн СНД), що на третину менше, ніж роком раніше. При цьому причиною спаду стали не лише санкції, а й несприятлива кон’юнктура на світовому ринку та високий курс рубля протягом значної частини 2022 року.

Майже на 45% скоротиться індійський експорт сталі — від 18,5 млн. до 10,2 млн. т. Зовнішні поставки різко знизилися після введення 15% експортних мит з 22 травня 2022 р. Їх скасування з 18 листопада не допомогло індійським компаніям повною мірою повернутися ринку внаслідок звуження попиту ньому. Багато країн зменшили споживання та імпорт стали через інфляцію, волатильність на валютних ринках та рецесію.

Як зазначає SteelMint, наймасовішим видом сталевої продукції, що торгується на світовому ринку, є гарячекатаний прокат. На його частку у 2022 р. припало близько 15% експортних поставок. Частка напівфабрикатів, що знаходяться на другому місці, становила 13%.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢