ЄС розробляє закон про промисловість з нульовими викидами

Екологія Новини
ЄС розробляє закон про промисловість з нульовими викидами

Європейська комісія розробляє закон про промисловість з нульовими викидами, який покликаний прискорити дозвільні процедури для ключових проєктів 5 напрямків “зелених” технологій.

Цілі стосуватимуться сонячної та вітрової енергетики, теплових насосів, акумуляторів та виробництва електролізерів, що допоможе скоротити викиди та запобігти конкуренції з боку США та Китаю, повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що Єврокомісія розглядає можливість встановлення до 2030 року виробничих потужностей з нульовою чистотою. Вони мають задовольнити щонайменше 40% щорічних потреб регіону в розгортанні відповідних енергетичних технологій.

В матеріалі розповіли, що закон перенаправить частину доходів національного уряду з вуглецевого ринку ЄС для досягнення кліматичної цілі та забезпечення безпеки постачання “зелених” технологій. 

Автори наголосили, що Європа шукає відповіді на “зелені” субсидії США в рамках закону про зниження інфляції IRA, зокрема полегшення тягаря для компаній і бар’єрів для інвестицій. Генеральний директор Європейської асоціації хімічної промисловості Cefi Марко Менсінк пояснив, що “зелені” технології ЄС мають бути конкурентоспроможними на глобальному ринку.

Наразі вартість енергії в Європі занадто висока, щоб вони могли працювати. В матеріалі підкреслили, що країни-члени ЄС прагнуть зберегти свої позиції у світовій торгівлі в реаліях енергетичної кризи.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, в Європі ціни на газ у 7 разів вищі, ніж у США, а ціни на електроенергію втричі вищі, ніж у Китаї. Автори наголосили, що документ мають оприлюднити в березні 2023 року.

До того часу він може змінитися. Зазначається, що запропонований перелік чистих технологій розкритикувала авіаційна промисловість, якій також потрібно скоротити викиди. Зокрема з переліку виключено екологічне авіаційне паливо, що викликало тривожність асоціація “Авіація для Європи”.

“У нас не може бути ситуації, коли США розгортають “червону доріжку” для екологічних виробників авіаційного палива, а Європа розгортає лише бюрократичну тяганину”, – сказав виконуючий обов’язки керуючого директора Асоціації Лоран Донсель.

Нагадаємо, Єврокомісія представила промисловий план “Зеленої угоди”, який покликаний підвищити конкурентоспроможність європейської промисловості з нульовими викидами і сприяти швидкому переходу до кліматичної нейтральності. 

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢