У 2022 році українські трубники скоротили виробництво на 38%

Інфографіка Металургія Новини Теми дня

Підприємства, що входять до Об’єднання “Укртрубопром”, у 2022 році скоротили виробництво труб порівняно з 2021 роком на 37,9% до 449,7 тис. тонн.

Як повідомляє пресслужба об’єднання, минулого року усі заводи продемонстрували негативну динаміку. “Інтерпайп Ніко Тьюб” та “Трубосталь” знизили випуск безшовних труб на 31,1% та 61,6% відповідно, “Сентравіс” – нержавіючих труб на 38,3%, “Інтерпайп НМТЗ” – електрозварювальних труб на 67,1%. Виробництво труб ВО “Оскар” впало на 20%, і лише НВП з ІІ “Укртрубоізол” вийшло на рівень виробництва позаминулого року.

Генеральний директор Об’єднання “Укртрубопром” Георгій Польский відзначив, що наприкінці зими минулого року, після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, практично вся трубна галузь зупинилася. Проте, надалі заводам вдалося частково відновити виробництво, а влітку мати стабільне завантаження. Хоча про довоєнні обсяги говорити не доводиться.

“Новим випробуванням для галузі виявились удари по об’єктах енергетичної інфраструктури. Пік ракетних обстрілів припав на листопад-грудень, країна кілька разів занурювалася у блекаут, трубні підприємства отримували жорсткі ліміти на електроенергію і не могли працювати ритмічно. Внаслідок чого виробництво труб під кінець року обвалилося навіть нижче квітня 2022 року. А загалом, за підсумками минулого року випуск труб в Україні скоротився на 38%”, – повідомив він.

Також Г.Польський звернув увагу на те, що вкрай негативно на галузь також вплинув розрив традиційних логістичних схем, зокрема блокування українських морпортів на Чорному морі. В результаті підприємства задіяли довгі маршрути транспортування продукції на експорт через західні прикордонні переходи та європейські морпорти. Це призвело до зростання витрат на логістику у 2–3 рази та вдарило по собівартості української продукції.

“З осені у трубних підприємств з’явився ще один виклик – експорт металобрухту. З жовтня по грудень обсяги вивезення сягнули близько 25 тис. т, збільшуючи дефіцит на внутрішньому ринку. На початку 2023 року проблема набула катастрофічного характеру, оскільки лише за 2 місяці поточного року експорт брухту вже досяг 23 тис. т. Це загрожує стабільній роботі українських трубних підприємств”, – відзначив гендиректор “Укртрубопрому”.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢