МВФ несуттєво погіршив прогноз зростання світової економіки

Економіка Новини
МВФ несуттєво погіршив прогноз зростання світової економіки

Міжнародний валютний фонд несуттєво погіршив прогноз зростання світової економіки на 2023 та 2024 роки – до 2,8% та 3% з 2,9% та 3,1% відповідно, йдеться в опублікованому у вівторок квітневому огляді світової економіки (World Economic Outlook: A Rocky Recovery), повідомляє “Інтерфакс-Україна”ю

Фонд звертає увагу на хвилю турбулентності світових фінансових ринків, яку запустило банкрутство американського Silicon Valley Bank, продовживши проблеми швейцарського Credit Suisse, приєднаного до UBS.

МВФ констатує, що на цьому тлі “туман навколо світового економічного прогнозу згустився”, невизначеність висока, а баланс для прогнозу суттєво змістився у бік знижувальних ризиків.

Основні фактори впливу 2022 року, ймовірно, продовжать діяти і в 2023 році, зазначає МВФ, назвавши такими жорстку грошово-кредитну політику центробанків у прагненні стримати інфляцію, обмежені бюджетні резерви для пом’якшення шоків на тлі історично високого рівня боргових зобов’язань, стрибки цін на сировину “геоекономічна фрагментація” внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а також відкриття економіки Китаю.

“Ескалація війни Росії в Україні, що триває вже другий рік, може спровокувати нову енергетичну кризу в Європі та посилити відсутність продовольчої безпеки в країнах з низьким рівнем доходу”, – наголошується, зокрема, у звіті.

МВФ зазначає, що взимку 2022–2023 років вдалося запобігти газовій кризі завдяки великим європейським запасам та збільшенню імпорту зрідженого природного газу, зниження попиту на газ на тлі високих цін та нетипово м’якої погоди. Проте ризики стрибків цін зберігаються наступної зими.

“Можливе підвищення цін на продовольство через провал продовження Чорноморської зернової ініціативи чинитиме додатковий тиск на імпортерів продовольства, особливо на тих, хто не має фінансових можливостей для пом’якшення наслідків для домогосподарств та підприємств. На тлі підвищених цін на продукти харчування та паливо можуть посилитися соціальні хвилювання”, – додав Фонд.

Він зазначив, що фрагментація ще більше перешкоджає багатосторонньому співробітництву: відхід від транскордонної економічної інтеграції, що триває, почався більше десяти років тому після світової фінансової кризи, коли відбулися помітні події, включно із Brexit і торговою напруженістю між Китаєм і США.

“Війна в Україні посилила цю тенденцію, посиливши геополітичну напруженість та розколивши світову економіку на геополітичні блоки”, – констатував МВФ.

Він додав, що тепер до цих факторів додалися виклики фінансової стабільності, і ризики “жорсткої посадки”, особливо для країн із розвиненою економікою, значно зросли.

Глобальна інфляція, за прогнозом МВФ, знизиться з 8,7% у 2022 році до 7% у 2023 році на тлі зниження цін на сировинні товари та до 4,9% у 2024 році. У більшості випадків повернення інфляції до цільового рівня малоймовірне до 2025 року, зазначає Фонд.

Зростання обсягу світової торгівлі, вважає МВФ, знизиться з 5,1% у 2022 році до 2,4% у 2023-му та підвищиться до 3,5% у 2024 році.

МВФ очікує зниження середньої ціни на нафту у 2023 році на 24%, до $73,13/бар., та у 2024 році на 5,8%, до $68,9/бар. (січневий прогноз – $81,13 та $75,36).

Новини

7 Травня 2024

Єврокомісія дозволила Nippon Steel придбати US Steel за $14,9 млрд

Відновлення енергосистеми потребує міжнародної допомоги та перегляду тарифу на світло влітку

У квітні попит на вантажівки в Україні зріс на 13% відносно минулого року

Україна має працювати над посиленням європейських санкцій та скасуванням пом’якшень – експерт

У Раді оцінюють збитки енергетичної інфраструктури від атак у $12,5 млрд

Уряд продовжив строк бронювання від мобілізації ще на місяць

ЄС готовий до жорстких торговельних заходів проти Китаю

Уряд підтримав законопроєкт про ратифікацію угоди про вільну торгівлю з Туреччиною

Котирування Platts не мають застосовуватися при розгляді трансфертного ціноутворення – юрист

Вантажне судно з України перекрило рух через Босфор

Британія виділила Україні 20 млн дол на інноваційні проекти в енергетиці

Гарантований покупець виплатив ще 4,3 млрд за зеленим тарифом

НБУ посилить контроль за поверненням експортерами валютного виторгу в Україну

Експорт бензину залізничним транспортом рф скоротила на третину

S&P підвищило довгострокові рейтинги Туреччини

EUROFER прогнозує падіння виробництва труб у ЄС у 2024 році

ВСІ НОВИНИ ⇢