Чорноморську зернову ініціативу можуть продовжити щонайменше на два місяці

Економіка Новини
Чорноморську зернову ініціативу можуть продовжити щонайменше на два місяці

Дія Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з портів Чорному морі може бути продовжена щонайменше на два місяці. Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, передає CNN Türk.

Фактично продовження було зроблене на два місяці. Я думаю, що ми можемо отримати результати, продовживши щонайменше ще на два місяці. Думаю, ми зможемо це реалізувати”, — сказав турецький міністр.

Перед цим Чавушоглу побував з візитом у Москві, де мав зустріч з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. За словами турецького міністра, під час переговорів особливу увагу вони приділили ситуації в Україні та “зерновій ініціативі”.

У середу, 10 травня, у Стамбулі розпочалася зустріч представників Туреччини, Росії, України та ООН щодо продовження «зернової ініціативи». Зустріч у чотиристоронньому форматі продовжиться у Стамбулі й 11 травня.

Росія погрожує вийти із зернової ініціативи з 18 травня — на половині стандартного чотиримісячного терміну дії угоди — якщо не будуть виконані її вимоги. У квітні та з початку травня її представники у СКЦ неодноразово створювали перешкоди для реєстрації суден у зерновій ініціативі та відмовилися працювати за планами українських портів. Це скоротило включення нових суден у зерновий коридор.

17 березня було погоджено продовження дії Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море під егідою ООН ще на 120 днів — до середини липня 2023 року. Водночас, російська сторона наполягає, що з її боку угоду продовжено лише на 60 днів.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

За даними ООН, зерновим коридором з українських портів станом на 10 травня відправлено 30 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи, у тому числі кукурудзи — 15,1 млн тонн, пшениці — 8,3 млн тонн, соняшникової олії — 1,5 млн тонн.

Новини

25 Вересня 2024

Імпорт сталевого прокату до Індії з Китаю за досягнув семирічного максимуму

Eurofer лобіює введення додаткових обмежень на імпорт сталі до ЄС

Україна може у половину скоротити виробництво сталі через втрату Покровська

З початку року валютний виторг від експорту збільшився на 15%

НКРЕКП встановила нові зелені тарифи та надбавки до них з 1 жовтня

Відновлення української економіки у II кварталі уповільнилось до 3,7%

Укрзалізниця має намір наростити перевезення до ЄС через Угорщину

Внутрішні ціни на г/к рулон в Індії впали до трирічного мінімуму

Бразилія проведе антидемпінгове розслідування щодо фарбованого прокату з КНР та Індії 

Мексика посилює правила експорту залізної руди

Японія, В’єтнам та Тайвань майже вичерпали квоту на постачання г/к рулону до ЄС

Лондонська біржа зняла заборону на постачання нікелю з фінського заводу Норнікеля

Каметсталь провела капремонт домни №1М

Китай став лідером з виплавки сталі за даними січня – серпня 2024 року

В Україні поступово зростає споживання електрики

Збільшити втричі потужність ВДЕ до 2030 року цілком можливо – МЕА

ВСІ НОВИНИ ⇢