Україна планує повноцінно відновити роботу портів

Економіка Машинобудівництво Металообробка Металургія Новини Теми дня Транспорт
Україна планує повноцінно відновити роботу портів

Наразі влада розглядає два основні можливі варіанти відновлення роботи портів, перший – відновлення цивільного судноплавства по всім видам вантажів без згоди Росії, але в партнерстві  з Туреччиною. Другий – самостійне відновлення судноплавства, і тут мета – провести не одне-два судна, а зробити роботу коридору постійною та стабільною, тому важлива безпекова складова. Зараз вона відпрацьовується, про це пише  ЦТС

“Така можливість дійсно є, але вона повинна бути ретельно опрацьована: це не тільки комерційні і логістичні питання, а й безпекові, бо країна знаходиться у стані війни. Коли і яким чином можна буде працювати за альтернативним сценарієм – ми скажемо, коли всі структури, які причетні до цього процесу, будуть готові”, – зазначив заступник міністра оновлення України Юрій Васьков.

Як зазначає видання, Україна для цього має використати всі варіанти, в тому числі і можливості глибоководних портів Чорного моря. І якщо раніше безпека проходження суден гарантувалась зерновою угодою, то, в разі її припинення, потрібен новий механізм.

“Прецедент роботи зернового коридору в форматі “без Росії” вже був: судна через Босфор як на вхід, так і на вихід з українських портів продовжували ходити, а без представників Росії комісія працювала краще та швидше. Наразі є всі можливості повторити цю схему”, -підкреслюють журналісти. 

“Звичайно, існують ризики провокацій та обстрілів зі сторони Росії, а компанії можуть відмовитись від страхування суден. Але питання страхування Україна вирішила, і навіть в Брюсселі сказали, що можуть підтримати і гарантувати, у разі пошкодження судна чи товару, страхування. Водночас є і план Б, який передбачає роботу коридору без Росії. Цей план Б дасть змогу повноцінно відновити роботу портів – працювати не тільки на експорт, а й приймати імпорт, та розширити номенклатуру вантажів”, – пише видання. 

Нагадаємо, Росія погрожує вийти із зернової угоди після 18 липня. У МЗС України такий сценарій назвали “найбільш вірогідним”. Водночас, українська та міжнародна бізнес-спільнота закликали світ не погоджуватися на російський шантаж, і розблокувати українські порти для всіх видів експорту.

Новини

7 Травня 2024

Єврокомісія дозволила Nippon Steel придбати US Steel за $14,9 млрд

Відновлення енергосистеми потребує міжнародної допомоги та перегляду тарифу на світло влітку

У квітні попит на вантажівки в Україні зріс на 13% відносно минулого року

Україна має працювати над посиленням європейських санкцій та скасуванням пом’якшень – експерт

У Раді оцінюють збитки енергетичної інфраструктури від атак у $12,5 млрд

Уряд продовжив строк бронювання від мобілізації ще на місяць

ЄС готовий до жорстких торговельних заходів проти Китаю

Уряд підтримав законопроєкт про ратифікацію угоди про вільну торгівлю з Туреччиною

Котирування Platts не мають застосовуватися при розгляді трансфертного ціноутворення – юрист

Вантажне судно з України перекрило рух через Босфор

Британія виділила Україні 20 млн дол на інноваційні проекти в енергетиці

Гарантований покупець виплатив ще 4,3 млрд за зеленим тарифом

НБУ посилить контроль за поверненням експортерами валютного виторгу в Україну

Експорт бензину залізничним транспортом рф скоротила на третину

S&P підвищило довгострокові рейтинги Туреччини

EUROFER прогнозує падіння виробництва труб у ЄС у 2024 році

ВСІ НОВИНИ ⇢