Переведення енергоблоку ЗАЕС у гарячий зупин загрожує ядерній безпеці

Екологія Новини ТЕК
Переведення енергоблоку ЗАЕС у гарячий зупин загрожує ядерній безпеці

Наміри російських окупантів перевести енергоблок №4 Запорізької АЕС у стан «гарячого зупину» створить значні додаткові ризики для ядерної та радіаційної безпеки. Про це повідомляє пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання.

«Такі ризики спричинені тривалим простоєм обладнання енергоблоку №4, відсутністю належного регламентного технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки, недостатньою кількістю кваліфікованого персоналу на ЗАЕС», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в умовах втрати надійного джерела водопостачання для Запорізької АЕС – Каховського водосховища – внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, утримання всіх реакторів ЗАЕС у стані «холодний зупин» є оптимальним режимом для зниження ризиків щодо ядерної безпеки.

«Переведення енергоблоку №4 ЗАЕС у стан «гарячий зупин» стане черговим грубим порушенням російськими окупантами та фейковою експлуатуючою організацією принципів безпеки і законодавства у сфері використання ядерної енергії. Рішення легітимного державного органу ядерного регулювання України є обов’язковими до виконання персоналом і посадовими особами Запорізької АЕС», – додали в Держатомрегулюванні.

Як повідомлялося, Держатомрегулювання наказом від 28 червня 2023 року внесло зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №№3-6 ВП «Запорізька АЕС». Експлуатація ядерної установки енергоблоку №3 ЗАЕС має здійснюватися у станах «зупин для ремонту», «холодний зупин», енергоблоків №№4, 5, 6 – у стані «холодний зупин».

Зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 ЗАЕС були внесені наказом Держатомрегулювання від 18 серпня 2022 року, а саме: експлуатація енергоблоку №1 має здійснюватися у станах «перевантаження палива» – «холодний зупин», а енергоблоку №2 – у стані «холодний зупин».

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢