росія вивела в Чорне море корвет для перехоплення торгових суден

Економіка Новини Транспорт
росія вивела в Чорне море корвет для перехоплення торгових суден

За даними британської розвідки, росія вивела у південну частину Чорного моря корвет «Сергєй Котов», який розгорнувся в південній частині Чорного моря і патрулює судноплавний шлях між Босфорською протокою і Одесою. Про це ідеться у звіті міністерства оборони Великої Британії.

У розвідці вважають, що є вірогідність, що цей корвет увійде до складу оперативної групи з перехоплення комерційних суден, які, на думку Росії, прямують до України і це призведе до збільшення ризиків насильства у морі.

Як зазначили у відомстві Чорноморська зернова ініціатива стримувала виникнення бойових дій у Чорному морі. Однак після оголошення Росії про вихід із угоди існує потенціал для зростання інтенсивності та масштабу насильства в цьому регіоні.

Напередодні російське міноборони заявило про буцімто попереджену спробу нападу морських безпілотників на корабель ЧФ РФ «Сєргєй Котов» у південно-західній частині Чорного моря за 370 кілометрів на південний захід від Севастополя.

Росія 17 липня направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції з портів у Чорному морі. Одночасно російська сторона оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства у північно-західній акваторії Чорного моря.

Президент України Володимир Зеленський направив офіційні листи президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану і Генсеку ООН Антоніу Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи чи її аналога в тристоронньому форматі.

Міністерство оборони Росії погрожує розглядати як «військові цілі» усі судна, незалежно від прапора, що прямуватимуть в українські порти з опівночі четверга, 20 липня.

У відповідь на російські погрози Міністерство оборони України попередило, що з опівночі 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів російської федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій росією території України, можуть розгядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками. Крім того, заборонене як небезпечне судноплавство у районах Північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою України.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило закриту доповідь для кремлівської верхівки, яка свідчить, що дії РФ зі зриву зернової угоди є частиною єдиного заздалегідь розробленого плану.

Новини

7 Травня 2024

ЄС готовий до жорстких торговельних заходів проти Китаю

Уряд підтримав законопроєкт про ратифікацію угоди про вільну торгівлю з Туреччиною

Котирування Platts не мають застосовуватися при розгляді трансфертного ціноутворення – юрист

Вантажне судно з України перекрило рух через Босфор

Британія виділила Україні 20 млн дол на інноваційні проекти в енергетиці

Гарантований покупець виплатив ще 4,3 млрд за зеленим тарифом

НБУ посилить контроль за поверненням експортерами валютного виторгу в Україну

Експорт бензину залізничним транспортом рф скоротила на третину

S&P підвищило довгострокові рейтинги Туреччини

EUROFER прогнозує падіння виробництва труб у ЄС у 2024 році

Каметсталь з початку року відвантажила 160 тис тонн прокату

Через обстріли енергетики у шахт можуть виникнути проблеми зі збутом вугілля – експерт

Експорт нафтопродуктів з росії впав до мінімуму за два роки

Промисловість ЄС має перейти на військові рейки, щоби підтримати Київ – єврокомісар

ОАЕ та Оман домовились про проєкт з відновлюваної енергетики вартістю $32 млрд

ДТЕК орендувала землю під будівництво Полтавської ВЕС

ВСІ НОВИНИ ⇢