Україна й НАТО домовилися протидіяти блокуванню Чорного моря Росією

Економіка Новини
Україна й НАТО домовилися протидіяти блокуванню Чорного моря Росією

У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі у середу, 26 липня,відбулося перше в історії засідання Ради Україна—НАТО щодо посилення безпеки в Чорному морі після призупинення участі Росії в Чорноморській зерновій ініціативі. Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Обговорили перешкоджання Росією вільному судноплавству в Чорному морі. Мета ворога очевидна — позбавити світ українського продовольства, створивши таким чином глобальну продовольчу кризу. Спільно засудили вихід Росії з Зернової ініціативи та цілеспрямовані ракетні та дронові атаки на портову інфраструктуру півдня України”, — написав Кубраков у Facebook.

Міністр нагадав, що тільки за останні 9 днів в результаті атак Росії пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та 5 цивільних суден. Також росіяни обмежують судноплавство в районі тимчасово окупованого Криму та біля територіальних вод Болгарії. Цим Росія фактично блокує рух суден в напрямку морських портів України.

Маємо діяти швидко та рішуче. Не можна допустити блокади Чорного моря російськими військами. Це може призвести не тільки до втрат української економіки, але й до серйозної продовольчої кризи у світі, зокрема в таких гуманітарно чутливих регіонах як Африка та Азія. Уже обговорюємо можливі шляхи протидії цинічним атакам ворога та перешкоджанню вільному торговельному судноплавству”, — наголосив він.

Зокрема, НАТО вирішило посилити свою розвідувальну діяльність в акваторії Чорного моря для протистояння продовольчому шантажу Росії та її спробам зняти з себе відповідальність за загострення продовольчої кризи.

Розраховуємо, що це допоможе стабілізувати безпекову ситуацію і створить умови для відновлення нормальної роботи українських портів”, — підсумував Кубраков.

Росія 17 липня направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції з портів у Чорному морі. Одночасно російська сторона оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства у північно-західній акваторії Чорного моря.

Президент України Володимир Зеленський направив офіційні листи президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану і Генсеку ООН Антоніу Гутеррешу з пропозицією прожовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи чи її аналога в тристоронньому форматі.

Міністерство оборони Росії погрожує розглядати як «військові цілі» усі судна, незалежно від прапора, що прямуватимуть в українські порти з опівночі четверга, 20 липня.

У відповідь на російські погрози Міністерство оборони України попередило, що з опівночі 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів російської федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками. Крім того, заборонене як небезпечне судноплавство у районах Північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою України.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило закриту доповідь для кремлівської верхівки, яка свідчить, що дії РФ зі зриву зернової угоди є частиною єдиного заздалегідь розробленого плану.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢