Укрнафта вивела 13 млрд: слідство завершено

Економіка Новини ТЕК
Укрнафта вивела 13 млрд: слідство завершено

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили досудове розслідування щодо восьми осіб за підозрою у заволодінні майном та коштами публічного акціонерного товариства “Укрнафта”. Про це САП повідомляє у Телеграмі.

“1 серпня прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі за підозрою 8 осіб, серед яких колишні голова правління, заступниця керівника управління з продажу нафти, газу та продуктів нафто і газопереробки, начальник відділу контролю за обліком та поставками нафти і нафтопродуктів ПАТ “Укрнафта”, а також колишні директори 5 комерційних підприємств, у заволодінні майном та коштами ПАТ “Укрнафта” на суму майже 13,3 мільярдів гривень”, – ідеться у повідомленні.

Прокурор САП надав доручення детективам НАБУ відкрити матеріали справи стороні захисту для ознайомлення.

У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи п’яти комерційних підприємств за попередньою змовою із службовими особами Укрнафти, якими в порушення вимог чинного законодавства, що передбачає здійснення попередньої оплати за постачання нафти без її здійснення упродовж березня-серпня 2015 року поставили на користь комерційних підприємств нафту загальною вартістю понад 10 млрд гривень, якою службові особи цих підприємств заволоділи заподіявши збитки ПАТ “Укрнафта” на зазначену суму.

Також встановлено, що службовими особами Укрнафти у липні 2015 року із комерційним підприємством укладено 70 договорів на постачання нафтопродуктів на суму понад 3 млрд гривень на користь товариства, яким у свою чергу авансом здійснено оплату у повному обсязі.

Однак у подальшому ПАТ “Укрнафта” укладено додаткові угоди по відтермінування термінів поставки нафтопродуктів до кінця 2018 року, які у підсумку комерційне підприємство так і не поставило, а сплаченими авансом грошовими коштами службові особи комерційного підприємства заволоділи та у подальшому перерахували на рахунки підприємств-нерезидентів.

Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України – заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

У грудні 2022 року НАБУ і САП повідомили про розшук чотирьох підозрюваних у справі щодо заволодіння 10 мільярдами грн ПАТ “Укрнафта”.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢